Urt med bivirkninger

Forskere advarer mot ukritisk bruk av Johannesurt. En ny undersøkelse viser at planten kan motvirke effekten av kreftmedisiner.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Johannesurt er en av de mest populære produktene innen alternativ medisin. Urten brukes blant annet mot milde depresjoner og søvnproblemer og regnes som et godkjent legemiddel i flere land.

Men mange advarer mot å bruke Johannesurt i kombinasjon med andre legemidler. Årsaken er at urten ser ut til å redusere effekten av andre medikamenter. En ny undersøkelse med Johannesurt i kombinasjon med kreftmedisinen Gleevec bekrefter denne mistanken: Johannesurt reduserer effekten så mye at kreftmedisinen ikke har noen effekt.

Alvorlig reduksjon
Gleevec er et legemiddel som blant annet brukes i behandlingen av blodkreft. Det er et kraftig preparat som reduserer antallet hvite blodlegemer og som også ser ut til å kunne brukes mot andre agressive kreftformer.

For å unngå tilbakefall er det svært viktig at pasienten får en stabil og tilstrekkelig mengde Gleevec i blodet. En reduksjon av effekten kan derfor være svært kritisk for pasienten.

Under kritisk nivå
- Vi fant ut at Johannesurt som ble tatt samtidig med Gleevec kunne redusere mengden av medisinen i blodet med 30 prosent. Det høres kanskje ikke ut som en stor reduksjon men er svært mye for denne medisinen, forklarer forsker Reginald Frye ved University of Florida Center of Pharmacogenomics til webmagasinet WebMD.

- Vårt studie viste at Johannesurt kunne redusere effekten av Gleevec til under kritisk nivå for en tredjedel av dagen. Brukere som ikke fikk Johannesurt ville ha verdier over det kritiske nivået hele dagen.

Det nye studiet gjennomførte målingene på 12 friske forsøkspersoner over to uker. Mellom to doser med Gleevec ble deltakerne i forsøket gitt tre doser med 300 milligram Johannesurt daglig. Blodverdier ble målt før, under og etter forsøksperioden.

Kjent problem
Dette er ikke førte gangen det settes spørsmålstegn ved bruk av Johannesurt sammen med andre medikamenter. Tidligere forskning har vist at en tilsvarende effekt oppstår i kombinasjon med blant annet p-piller, blodfortynnende midler og medikamenter som brukes mot HIV og AIDS.

En tidligere undersøkelse publisert i fagmagasinet Journal of the American Medical Association konkluderer med at Johannnesurt kan redusere effekten ved halvparten av medikamentene du kan få på apoteket. Årsaken til fenomenet ser ut til å være at Johannesurt stimulerer produksjonen av et enzym som bryter ned medikamenter i blodet

Mozon 31.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer