Urt med bivirkninger

Forskere advarer mot ukritisk bruk av Johannesurt. En ny undersøkelse viser at planten kan motvirke effekten av kreftmedisiner.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Johannesurt er en av de mest populære produktene innen alternativ medisin. Urten brukes blant annet mot milde depresjoner og søvnproblemer og regnes som et godkjent legemiddel i flere land.

Men mange advarer mot å bruke Johannesurt i kombinasjon med andre legemidler. Årsaken er at urten ser ut til å redusere effekten av andre medikamenter. En ny undersøkelse med Johannesurt i kombinasjon med kreftmedisinen Gleevec bekrefter denne mistanken: Johannesurt reduserer effekten så mye at kreftmedisinen ikke har noen effekt.

Alvorlig reduksjonGleevec er et legemiddel som blant annet brukes i behandlingen av blodkreft. Det er et kraftig preparat som reduserer antallet hvite blodlegemer og som også ser ut til å kunne brukes mot andre agressive kreftformer.

For å unngå tilbakefall er det svært viktig at pasienten får en stabil og tilstrekkelig mengde Gleevec i blodet. En reduksjon av effekten kan derfor være svært kritisk for pasienten.

Under kritisk nivå- Vi fant ut at Johannesurt som ble tatt samtidig med Gleevec kunne redusere mengden av medisinen i blodet med 30 prosent. Det høres kanskje ikke ut som en stor reduksjon men er svært mye for denne medisinen, forklarer forsker Reginald Frye ved University of Florida Center of Pharmacogenomics til webmagasinet WebMD.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer