Urte-te hjelper mot hosten

Er du også en av de uheldige som har pådratt deg forkjølelse nå i julen? Plages du av hoste er urte-teer noe av det beste du kan drikke.

Publisert
Sist oppdatert

Drikk rikelig - gjerne mer enn 3 liter daglig er viktig for at slimet skal holde seg mer tynnflytende og bli lettere å hoste opp.

Urte-teer er det beste du kan bruke ved hoste fordi du kombinerer inntaket av større mengder varm væske som, seg i seg selv virker hostedempende og slimløsende, med urter som har hostedempende og irritasjonsdempende effekt i luftveiene. Du kan også gjerne drikke grønn eller svart te.

Grønn eller svart te kommer fra tebusken og ble innført til Europa som middel mot Astma på 1600 tallet. Tebusken inneholder stoffer som utvider bronkiene og gjør at slimet hostes lettere opp.

Ved kraftig irritasjonshoste og krampeaktige hosteanfall
Te av Timian. Teen bør drikkes varm, for varme i seg selv har en beroligende og krampeløsende virkning på muskulaturen bronkiene. Timian forsterker denne virkningen betydelig og virker godt dempende på krampeaktig hoste. Timians krampedempende effekt skyldes tymol som er den viktigste bestandelen i timians eteriske oljer. Te av timian lages ved å ta 2 teskjeer tørket timian til 2, 5 dl kokende vann, la de trekke med lokk i 5-10 minutter. En kopp drikkes varm 4-8 ganger daglig. Teen kan godt søtes med litt honning eller tilsettes anis eller fennikel hvis du synes smaken er for sterk. Timian olje eller tørket timian kan også brukes til innhalasjonsdampbad (se under forkjølelse) for å dempe hoste.

Ved seigt slim og hoste
Anis, Fennikel, Salvie, Eukalyptus og Kamille har alle en slimløsende og hostedempende virkning. Også Kattost, Islandslav og Legestokkrose inneholder slimstoffer som virker irritasjonsdempende. Alle disse urtene inngår i ulike hostedempende teer som fås i helsekostbutikker og på apotek.

Symptomer
Tørr hoste med lite slim sees ved forkjølelse, strupekatarr og annen luftrørskatarr med sår hals og heshet. Ved astma kommer ofte hosten ved anstrengelse. Nervøs hoste forverres ved oppmerksomhet på den og forsvinner når oppmerksomheten blir rettet mot andre ting. Enkelte medisiner - spesielt ACE- hemmere kan gi hoste som bivirkning(Renitec, Capoten, Zestril mfl.).

Hoste med slim og oppspytt sees ved forkjølelse og øvre luftveisinfeksjoner. Slimet er ofte gult noen dager før det blir bedre. Ved bronkitt og lungebetennelse er slimet ofte gult eller grønt og det surkler og piper brystet - man har feber og sterk sykdomsfølelse.

Slimet kan være blodtilblandet ved hard hoste fordi små blodkar brister i luftrøret. Blodtilblandet slim sees ved lungebetennelse, bronkiektasier (utvidelse og ødeleggelse av luftrørveggen ), og ved blodpropp i lungen. Hos røkere, spesielt for røkere over 50 år, kan blodig oppspytt være et debut symptom ved lungekreft og bør alltid føre til videre utredning.

Årsaker
Luftveiene våre er innvendig dekket av en tynn slimhinne med mange små slim-produserende kjertler og har en overflate kledd med fine flimmerhår.

Slimet som skilles ut hele tiden fanger opp forurensning, støvpartikler, røyk, pollen og bakterier. Flimmerhårene beveger seg synkront i retning strupehodet og sørger for at luftveiene renses og slimet transporteres opp og kan svelges.

En kraftig infeksjon vil overbelaste systemet så vi må hoste for å rense systemet og få opp større mengder slim med mikroorganismer. Ved langvarig røyking skades flimmerhårene og man får kronisk røykhoste.

Når oppsøke lege
Du bør kontakte lege dersom du har hoste med feber, smerter i brystet og sykdomsfølelse, hoste med pustebesvær og åndenød, hoste med blodig slim og oppspytt, kraftig hoste som forstyrrer nattesøvnen i mer enn 3 dager, og ved hoste som har vart lenger enn en måned.

Hoste er det vanligste symptomet ved sykdommer i luftveiene og det symptomet som hyppigst fører til legebesøk. Hoste er vanligvis et uskyldig symptom og vil ofte gå over av seg selv, men kronisk hoste er tegn på at noe er galt i luftveiene. Hoste som ikke går over av seg selv kan være tegn på en alvorlig sykdom.

Mozon.no, 28.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer