Urtemedisin mot malaria

Millioner av mennesker over hele verden dør hvert år av malaria. Løsningen kan ligge i en medisin av malurt.

Publisert
Sist oppdatert

UNICEF og Verdensbanken vil nå støtte bruken av en ny urtemedisin mot malaria. Artemisinin som utvinnes fra søt malurt kan være legenes nye våpen mot den tropiske sykdommen som dreper millioner av mennesker hvert år.

Militær oppfinnelse
Artemisinin fra søtmalurt ble første gang utviklet av kinesiske militære styrker i 1965. De ga medisinen til vietnamesiske tropper som kjempet mot amerikanerne under Vietnam-krigen.

I begynnelsen av 1990-tallet skal dødsraten ha gått ned med 97 prosent under et malariautbrudd i Vietnam ved hjelp av denne urtemedisinen.

I dag dyrkes planten søtmalurt kommersielt i Vietnam og Kina, og pilotprosjekter er satt i gang i Tanzania og India. Urten plantes i desember og trenger deretter åtte måneder på seg for å modnes før det virksomme stoffet artemisinin kan utvinnes fra planten, skriver nettmagasinet forskning.no.

Resistente parasitter
Den nye malariamedisinen er svært velkommen i en tid hvor stadig flere områder opplever at malariaparasitten er blitt immun mot noen av de gamle medisinene.

Som et eksempel økte resistensen mot malariamedisin i Uganda fra 6 prosent i år 2000 til 31 prosent bare to år etter. For å unngå at parasittene skal utvikle immunitet også mot den nye medisinen vil artemisinin bli gitt som en multimedisincocktail.

Støtter utviklingen
At UNICEF og Verdensbanken nå støtter utviklingen av denne medisinen er helt nødvendig for å skaffe tilstrekkelige mengder artemisinin. De store farmasøytiske selskapene sier at de må ha sikre ordrer fra store givere før de setter i gang med økt produksjon av malariamedisin med artemisinin.

Det nye globale fondet for AIDS, tuberkulose og malaria har gitt 11 land bidrag til å kjøpe artemisinin, samtidig som de har oppfordret 34 andre land som har søkt om tilskudd til to gamle medisiner til å bytte til artemisinin.

Mozon 22.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer