Urtemedisin mot malaria

Millioner av mennesker over hele verden dør hvert år av malaria. Løsningen kan ligge i en medisin av malurt.

Publisert
Sist oppdatert

UNICEF og Verdensbanken vil nå støtte bruken av en ny urtemedisin mot malaria. Artemisinin som utvinnes fra søt malurt kan være legenes nye våpen mot den tropiske sykdommen som dreper millioner av mennesker hvert år.

Militær oppfinnelseArtemisinin fra søtmalurt ble første gang utviklet av kinesiske militære styrker i 1965. De ga medisinen til vietnamesiske tropper som kjempet mot amerikanerne under Vietnam-krigen.

I begynnelsen av 1990-tallet skal dødsraten ha gått ned med 97 prosent under et malariautbrudd i Vietnam ved hjelp av denne urtemedisinen.

I dag dyrkes planten søtmalurt kommersielt i Vietnam og Kina, og pilotprosjekter er satt i gang i Tanzania og India. Urten plantes i desember og trenger deretter åtte måneder på seg for å modnes før det virksomme stoffet artemisinin kan utvinnes fra planten, skriver nettmagasinet forskning.no.

Resistente parasitterDen nye malariamedisinen er svært velkommen i en tid hvor stadig flere områder opplever at malariaparasitten er blitt immun mot noen av de gamle medisinene.

Som et eksempel økte resistensen mot malariamedisin i Uganda fra 6 prosent i år 2000 til 31 prosent bare to år etter. For å unngå at parasittene skal utvikle immunitet også mot den nye medisinen vil artemisinin bli gitt som en multimedisincocktail.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer