Urtemedisinene som funker

Men pass deg for bivirkningene.

Urter mot det meste av livets plager, til salgs på spansk marked. Foto: John Byer
Urter mot det meste av livets plager, til salgs på spansk marked. Foto: John Byer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannias første professor i komplmentærmedisin, Edzard Ernst, har i løpet av de ti siste årene studert hvilke urtemedisiner som fungerer - og hvilke som ikke gjør det.

Ifølge professoren finnes det en mindre gruppe urtemedisiner som faktisk har beviselig effekt - også i strengt vitenskapelige studier. Eksempler på urtemedisiner som ifølge professoren skal virke, er djevleklo som skal hjelpe mot smerter. Dette skriver den svenske avisen Expressen.

- Det har like bra effekt som vanlige reseptfrie legemidler, som paracetamol. Men vanlig smertestillende er billigere, sier Ernst ifølge Expressen.

Urtemedisinene mer risikofylte

Den britiske alternativprofessoren poengterer imidlertid ifølge Expressen at vanlige legemidler er mer effektive og sikrere enn urtemedisiner, og at urtemedisinene er potensielt mer risikofylte med tanke på bivirkningene enn vanlige legemidler - fordi urtemedisinene inneholder mange ulike stoffer, mens vanlige legemidler bare har ett virkestoff.

Professoren har sammen med vitenskapsskribenten Simon Singh, skrevet boken "Trick or Treatment" - Lureri eller behandling - hvor de utforsker sannheten i alternative behandlinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer