Urter mot migrene

I europeisk folkemedisin er Matrem kjent for sine egenskaper mot migrene. Lege Bernt Rognlien forteller mer om urten.

Publisert
Sist oppdatert

Matrem, eller Feverfew som den kalles på engelsk, er en urt som kan forebygge og lindre migrene.

Urten tilhører kurvblomst-familien og har hvite blomster som ligner på prestekrage, kamille og balderbrå.

Mot migreneMatrem har lang tradisjonell bruk i europeisk folkemedisin mot hodepine, migrene, feber, leddsmerter og menstruasjonssmerter. De siste tyve år er det gjort seks kliniske studier på migrene, fire av disse viste lindrende effekt på migrene.

Hele urten med blader og blomster brukes som utgangspunkt for standardiserte ekstrakter som i Norge fås i helsekostbutikker. Friske blader kan brukes som krydder i mat eller på brødskiven.

Er du plaget av migrene bør du spise 2-3 friske blader om dagen forebyggende, drikke te av tørket plante eller enda bedre bruke ferdige ekstrakter som er standardisert på aktive innholdsstoffer.

Krydder og medisinplanteMatrem som opprinnelig kommer fra Syd-østeuropa er nå vanlig i det meste av Europa. Den er ikke viltvoksende i Norge, men kan dyrkes som krydder og medisinplante. Den er en aromatisk flerårig urt med en gule og hvite kurvblomster som minner om små prestekrager. Bladene er flikkete og ligner på persille, de er kraftig aromatiske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer