USA-krisen snart over

Amerikanske økonomer venter at den økonomiske resesjonen vil snu i september.

©BDN/MAXPPP ; ILLUSTRATION SUR LE DOLLAR Foto: colourbox.com
©BDN/MAXPPP ; ILLUSTRATION SUR LE DOLLAR Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske økonomien kommer troligvis til å gå ut av resesjonen i slutten av tredje kvartal i år. Det viser en spørreundersøkelse gjort blant 53 amerikanske økonomer fra National Association of Business Economics, rapporterer Bloomberg.com.

Det verste av kredittkrisen og nedgangen på boligmarkedet er over, og den økonomiske veksten vil øke til 2,1 prosent i løpet av årets andre halvår.

Kjøp dollarboligen nå!

Lettere å låne

Mer enn 60 prosent av økonomene spår at det kommer til å bli lettere for både bedrifter og forbrukere å få låne penger i årets seks siste måneder.

Andelen som mener USA er inne i en resesjon dette året, steg fra 45 prosent i februar, til fem prosent i april. De forventer imidlertid at Federal Reserve's renteøkning, skattelette, rekordeksport og stabilisering av boligmarkedet, sammen vil føre til en forbedring i løpet av neste kvartal.

Helende krefter

- Vi er kommet oss igjennom den verste nedgangen nå, sa Lynn Reaser, som er økonom i Bank of America i Boston. - Helende krefter er på plass, og tilstanden burde forbedres i løpet av det neste halvannet året.

Økonomene spådde at veksten ville gå ned til 0,4 prosent i andre kvartal, fulgt av to perioder med 0,6 prosents vekst.

Rundt tre fjerdedeler av alle som spådde resesjon i februar, mente den ville være over i andre eller tredje kvartal.

Vekst inn i 2009

Den økonomiske veksten vil trolig fortsette helt inn i 2009. Da vil veksten ligge på 2,7 prosent.

Noen av økonomene var imidlertid litt mindre entuasiastiske.

- Selv om bolig- og kredittmarkedet gradvis vil løsne grepet, kommer økonomien kun til å forbedre seg sakte og gradvis, påpekte Ellen Hughes-Cromwick, president og økonom i Ford Motor Co.

Dollaren under fem kroner

Sterkere dollar

Den amerikanske dollaren er ventet å styrke seg etter hvert som økonomien generelt styrker seg. Ifølge undersøkelsen ventes dollaren å stige fra 1,50 dollar per euro i utgangen av 2008, til 1,40 i utgangen av 2009. Dollaren var nede på rekordlave 1,6010 den 22. april i år.

Se den fristende amerikanske handlekurven

Økonomene er enige om at svakheten i boligmarkedet er den viktigste grunnen til den økonomiske resesjonen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer