USA-tur + Mac = priskupp

Reis til New York, kjøpe Mac’en der og spar penger.

Reis til New York, kjøp Mac'en og spar tusenlapper.

Foto: Apple.com
Reis til New York, kjøp Mac'en og spar tusenlapper.

Foto: Apple.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Per Christian Klingenberg Stokke erfarte at det var penger å sparer på fly Oslo-New York og kjøpe Apple PowerBook G4 over there. Veiledende norsk utsalgspris for maskinen ligger på 32.000 kroner, mens den i USA starter på 3.300 dollar.

Dollarkursen gjør at prisen lander på 21.838 norske kroner, i følge vår søsterpublikasjon
Digi.no.

Regnestykket

Billigst i New York
  
Innkjøp21 833
Flyreise t/r-New York2 800
Overnatting:800
Moms:*5 239
Til sammen:30 672
*=Du kan ta med varer for inntil 6.000 kroner avgiftsfritt, men du må betale 24 prosent moms på alle varer du bringer inn til Norge.

Norsk moms – man må nemlig betale 24 prosent moms på alle varer som bringes inn til Norge - flybilletter og overnatting til tross; Klingenberg sparer på å ta turen.


Velger Klingenberg å kjøpe Mac’en i Norge, må han følgelig ut med 1.328 kroner mer. Og hvem har vel egentlig noe i mot å svippe over til New York for en dag eller to?

Moms igjen

Selv om du handler billig utenlands slipper du likevel ikke unna norske avgiftskrav. Du kan fritt ta med varer inn til Norge for 6.000 kroner, men for alle varer som overstiger denne grensen må du betale 24 prosent moms.

Noen frekkaser velger å ta varen under armen og proklamere de ferske varene for innkjøpt i Norge. Men dette er risikabelt; du kan i verste fall få varen inndratt og bli ilagt forelegg.

- Det lønner seg ikke å smugle, sa Helge Linderup, fungerende avdelingsdirektor i toll- og avgiftsdirektoratet til DinSide tidligere i vår.

Noen godord på veien får vi likevel fra Tollvesenet:

- Når du handler utenlands, bør du be om å få fratrukket de innenlandske avgiftene. Dermed kommer du bedre ut i pris, får vi opplyst fra Tollvesenets infosenter.

 • Røverkjøp med bismak
  - Norske tollkrav fordyrer innkjøpene dine.

 • De nye tollkvotene
  - Mer kjøtt og snadder i handleposen.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer