- Useriøst billig

Gartnerforbundet reagerer på prisen på juletrær.

JULETRE: Gartnerforbudet ansløår at det selges så mange som 800 000 juletrær i Norge hvert år. Foto: Shutterstock/NTB
JULETRE: Gartnerforbudet ansløår at det selges så mange som 800 000 juletrær i Norge hvert år. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jula står for døren, og de ivrigste har kanskje allerede tatt inn og pyntet juletreet allerede. Andre venter kanskje med å sette opp og pynte treet til lille julaften, men vi har alle ulike tradisjoner.

Siv Iren Sørensen-Moe, kommunikasjonsansvarlig i Gartnerforbundet, forteller til DinSide at de anslår at det selges mellom 700 000 og 800 000 trær i Norge hvert år, hvorav rundt 180 000 er importert. Først og fremst fra Danmark.

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Dette bør det koste

Hun mener at prisen for et juletre på 2 meter bør koste rundt 6-900 kroner for at det skal gå rundt for juletreprodusenten.

- Litt mindre for små trær og litt mer for store trær. Prisen varierer noe etter hvilken sort du velger. Er det selvhogst så hender det at prisen er noe lavere, siden produsenten da ikke skal dekke kostnader til hogging, frakt og salg, forteller hun.

- Useriøst billig

En prissjekk DinSide har gjort, viser at prisene avhenger stort. Faktisk skiller det over en tusenlapp mellom det rimeligste og dyreste juletreet. Nederst i saken kan du se full prisoversikt.

Det rimeligste juletreet får du hos Byggmax. Her kan du få en rødgran til 99 kroner som er 180-220 centimeter høyt.

- Byggmax reklamerer med «Norges billigste juletre?» som er en rødgran til 99 kroner. Er dette for billig - og hva synes dere om det?

- Dette er useriøst billig. Utsalgsprisen bør gjenspeile arbeidet og kostnadene som er lagt ned i produksjonen av det, sier Sørensen-Moe.

Byggmax selger et juletre til 99 kroner. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Byggmax selger et juletre til 99 kroner. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

- Ingen prisdumping

Hun forklarer at en dyrker trenger 8-10 år på å få et ferdig tre, og i den tida skal det stelles og ordnes for å bli pent, deretter skal det hogges, legges i nett og fraktes til utsalgsstedet, som også skal ha sin andel av salgssummen.

- Regnestykket går rett og slett ikke opp og produsenten tjener nesten ingenting per tre. Jeg går ut ifra at det er danske trær de selger siden rødgran er det danske ordet for vanlig gran, forklarer Sørensen-Moe.

- Hvordan er det mulig å selge så billige juletrær?

- Vi forstår ikke at det er mulig, med mindre butikken velger å tape penger på salget og bruke det som et lokketilbud. Å selge trær til en så lav pris ødelegger markedet for de som driver seriøst, og som ønsker å leve av å produsere juletrær.

I enkelte butikker, som Coop Obs Bygg, gis det rabatter til medlemmer. Foto: Kirsti Østvang
I enkelte butikker, som Coop Obs Bygg, gis det rabatter til medlemmer. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Overfor DinSide sier Niklas Hamberg, norgessjef i Byggmax, at de har ingen hemmelige rabatter eller at det er snakk prisdumping.

- Vi har bare faste, lave priser. Vi skal alltid være billigst, og har samme pris i år som i fjor på juletrærne vi selger. Vi donerer også en god del juletrær til de som virkelig trenger det. For eksempel i år, så samarbeider vi med Norkirken og NAV i Evje og donerer juletrær via dem til blant annet ukrainske flyktninger og andre vanskeligstilte, forteller han.

Prisene

Som nevnt over, er det stor variasjon i prisene. Fra Byggmax' rødgran som koster 99 kroner til Plantasjens edelgran til 1299 kroner. Det er attpåtil mellom 270 og 300 centimeter høyt.

Trenger du ikke et så høyt tre, kan Plantasjen by på rimeligere edelgran:

  • 190-220 centimeter: 549 kroner
  • 220-270 centimeter: 799 kroner

Samtidig kan Obs Bygg skilte med rabatter for medlemmer, mens Byggmax, Bauhaus og Plantasjen selger juletrær som koster under 200-lappen.