Usikker jobb gjør deg syk

Frykten for å miste jobben er ikke bare en ubehagelig følelse. Det kan også føre til at du blir fysisk og mentalt syk.

Publisert
Sist oppdatert

Australske forskere har funnet ut at mennesker med stor usikkerhet i jobben blir sykere enn andre. Risikoen for depresjon, angst og generelle helseproblemer blir tredoblet hos de som er mest utsatt. Det melder telegrambyrået Reuters i dag.

Opplevd usikkerhet
Det er tidligere påvist at det kan være en sammenheng mellom jobb-stress og mental sykdom. Det virker som om opplevd usikkerhet på jobben er det som utløser en høyere risiko for sykdom.

Usikkerheten kan være i form av at man ikke mestrer oppgaver, har lite kontroll over hverdagen eller rett og slett ikke vet hvor lenge man får beholde stillingen.

Klar sammenheng
De australske forskerne har undersøkt 1188 arbeidere i 40-årene for å finne ut mer om denne sammenhengen. En fjerdedel av deltakerne oppga at de opplevde en høy grad av stress og usikkerhet på jobben. Og sammenhengen med sykdom var tydelig:

- Ansatte i bedrifter som går dårlig, lever ofte med en konstant trussel om oppsigelser hengende over seg. Det vil klart resultere i høyere risiko for sykdom, sier forsker Rennie M. D'Souza ved Australian National University i Canberra.

To strategier
Forskerne anbefaler to forskjellige strategier for å få ned sykefraværet på utsatte arbeidsplasser.

I vanskelige tider er det viktig med støtte fra familie og venner. Det er derfor viktig å fortelle omgivelsene at man sliter litt på jobben og få snakket om stresset man opplever.

I tillegg har bedriftene et ansvar for å ta usikkerheten på alvor. Arbeidsmiljøet kan ha stor betydning for moralen til de ansatte. I tillegg kan usikkerheten reduseres dersom den ansatte får føle at han eller hun har bedre kontroll over hva som skjer og avgjørelser som blir tatt.

- Som ansatt bør du få være med å bestemme hvordan arbeidsplassen skal være. Da vil du også føle bedre kontroll over situasjonen og oppleve redusert stress og mer arbeidsglede, mener D'Souza.

Mozon.no, 22.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer