Usikre maksimumssatser

Det ligger mye klargjøring i regjeringens opplegg for maksimumssatser fra 1 mai i år. Likevel er de private barnehagene skeptiske. De forbereder seg på krig til våren - denne gangen om de kommunale tilskuddene.

Publisert
Sist oppdatert


- Vi kan ikke mene noe om et opplegg hvor økonomisk likebehandling av like tilbud ikke er tatt med, sier daglig leder for Private barnehagers landsforbund Arild Olsen til DinSide.

Usikre maksimumssatser


Han sikter til regjeringens utkast til forskrift om foreldrebetaling i barnehage, som ble sendt på høring lille julaften. I neste uke skal forbundets styre behandle høringsutkastet. Olsen mener at det fortsatt mangler en viktig brikke i helheten for de private barnehagene, nemlig en forskrift om økonomisk likebehandling av kommunale og private barnehager, som trolig sendes på høring om noen uker fra nå.

Forskriften skal ventelig regulere de kommunale tilskuddene til drift av barnehager - både private og kommunale. Og her er det duket for strid mellom både kommunene, stortinget, regjeringen og de private barnehagene. Det er fortsatt et stort spørsmål om du virkelig vil få oppleve at prisen på barnehageplassen går ned til 2.750 kroner fra 1. mai i år.

- Vi ønsker dessuten ikke at spørsmålet om søskenmoderasjon skal være opp til den enkelte kommune, sier Olsen.

Både søskenmoderasjon og matpenger ble diskutert kraftig av Stortinget før jul, og på disse punktene har myndighetene langt i fra landet på noen løsning.

Resten av barnehagereformen virker likevel så klar nå, at det er mulig å se for seg hvordan systemet skal virke når det en gang blir iverksatt - også i de private barnehagene.

I november skrev vi at enkelte private barnehager skviser foreldre til å betale mye mer enn 2.750 kroner måneden, selv om statstilskuddet har økt med over 1500 kroner måneden pr. barn.

Klart utkast

Barne- og familiedepartementets forslag til forskrift kan komme til å løse mange problemer for de med barn i private barnehager.

Hvor mye foreldre skal betale for en plass fra 1 mai i år foreslås svært konkret til maksimalt 2.750 kroner pr. måned og 30.250 kroner pr. år (2.750 kroner i 11 måneder).

Forskriften åpner riktignok for at maksimumssatsene kan fravikes, men forutsetningene er svært strenge. Hvis barnehageeier insisterer på å prise plassen dyrere enn maksimumssatsen må hun/han:

  • Selv sørge for at det gjøres en kvalifisert vurdering av barnehagens totale økonomiske situasjon, hvor konklusjonen er at reduksjon av foreldrebetalingen til 2750 kroner vil føre til at barnehagen trues av nedleggelse.
  • Dokumentere at det vil redusere kvaliteten til under de kravene barnehageloven setter. Eieren må også vurdere om tilbudet kan innrettes på en slik måte at kvaliteten ikke rammes.

Hvem bestemmer?


Eier kan uansett ikke bestemme alene at prisen skal være høyere enn 2.700 kroner måneden. Dette må foreldrene være med på å bestemme, på en eller annen måte. Her åpner regjeringen for to modeller for medvirkning. Dette kan du lese mer om i artikkelen øverst til høyre, eller i lenken her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer