Arv og testamente

Uskiftet eller skiftet bo?

Hvorvidt du som gjenlevende ektefelle eller samboer bør sitte i uskiftet bo eller ei, beror på flere forhold. Vi lister opp fordeler, ulemper og potensielle feller, slik at du forhåpentligvis tar riktig valg.

LIVET ETTER DØDEN: En begravelse kan innebære at den ene parten i forholdet er ved veis ende, mens den andre skal reise videre i livet. Da reiser spørsmålet seg om gjenlevende skal sitte i uskiftet bo eller ei. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB
LIVET ETTER DØDEN: En begravelse kan innebære at den ene parten i forholdet er ved veis ende, mens den andre skal reise videre i livet. Da reiser spørsmålet seg om gjenlevende skal sitte i uskiftet bo eller ei. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

- Uskiftet bo er aktuelt hvis du er gjenlevende ektefelle eller samboer. Det vil si at du kan ta over felleseiet uskiftet, og arveoppgjøret etter avdøde blir helt eller delvis utsatt, forklarer forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea, som også er utdannet advokat.

- På denne måten kan lengstlevende part få disposisjonsrett over eiendelene og midlene etter avdøde, sier hun videre til Dinside.

Forskjell for ektefeller og samboere

Det er imidlertid noen forskjeller mellom ektefeller og samboere, samt enkelte forbehold, knyttet til det å sitte i uskiftet bo:

  • Som ektefelle har du rett til å ta over felleseiet uskiftet uten samtykke fra felles barn, men hvis dere var gift og avdøde hadde særkullsbarn (barn fra tidligere forhold), kreves det samtykke fra disse.
  • Uskifteboet vil for ektefeller omfatte alt dere eide sammen, unntatt avdødes særeie, med mindre du får samtykke av førstavdødes arvinger eller det fremgår av ektepakt at også særeie skal inngå.

Samboer har, derimot, noen begrensninger når det gjelder å sitte i uskifte, men du kan som samboer ha mulighet til å sitte i uskiftet bo med felles bolig og innbo, samt bil og fritidseiendom med innbo som tjente til felles bruk for deg og avdøde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer