Usunn livsstil truer barnas hjerter

Overvektige barn har tre til fem ganger økt risiko for å få hjerteinfarkt eller slag før de fyller 65 år, advarer Nasjonalforeningen for folkehelsen. I dag markeres Verdens Hjertedag i over 100 land.

Publisert
Sist oppdatert

Barn tilegner seg i stadig større grad en usunn livsstil, med dårlig kosthold, fysisk inaktivitet og fedme, som kan føre til hjerte- og karsykdommer på lengre sikt, skriver Nasjonalforeningen for folkehelsen i en pressemelding.

Overvektige barn har allerede i ung alder økt forekomst av høyt blodtrykk, høyt kolesterol og tegn på aldersdiabetes.

- Vi må beskytte barna mot for tidlig hjertesykdom ved å lære dem sunne spisevaner, sier professor dr. med. Jan L. Svennevig, leder i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

- Barn som i ung alder har et sunt kosthold og blir glade i å være i fysisk aktivitet, får som regel sunne vaner som voksne. Økt fysisk aktivitet må prioriteres, så mange som to tredeler av verdens barn er ikke tilstrekkelig aktive.

Et sunt hjerte er viktig for å leve et langt og godt liv. Derfor markeres Verdens Hjertedag i nesten 100 land. Formålet er å øke oppmerksomheten om faren for hjerte- og karsykdommer og betydningen av en hjertevennlig livsstil.

Nasjonalforeningen for folkehelsen oppfordrer familier til å gjøre små endringer i hverdagen for å oppnå en mer hjertevennlig livsstil, som ikke minst barna kan dra nytte av:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer