Ut mot black friday: - Vær skeptisk

Forbrukerrådet fraråder kunder mot ukritisk å gå med på angivelige black friday-tilbud.

FRARÅDER: Thomas Iversen i Forbrukerrådet oppfordrer kunder til å tenke seg om to ganger før man handler på Black Friday. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / Forbrukerrådet
FRARÅDER: Thomas Iversen i Forbrukerrådet oppfordrer kunder til å tenke seg om to ganger før man handler på Black Friday. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / Forbrukerrådet Vis mer
Publisert

Kommersielle salgsdager som «black friday», «black week» og «cyber monday» lokker ofte forbrukere med overdådige tilbud og rabatter.

Likevel oppfordrer forbrukerjurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, om å se seg om og tenke to ganger før man går til kassa eller trykker på bestill.

BLACK FRIDAY: Influencer Ingrid Bergtun mener alle tilbudene som hører med til Black Friday er ødeleggende. Programleder: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Skrur opp prisene

Iversen forteller at det ble innført nye regler fra 1. oktober i år som forplikter at bedriftene skal vise den laveste prisen den respektive varen har hatt de siste 30 dagene før salget.

- I praksis kan det bety at prisene gradvis går opp i perioden inn mot black friday eller at enkelte varer øker betydelig i pris på én dag, sier Thomas Iversen, og understreker:

- Det har alltid vært ganske utbredt at butikker og bedrifter skrur opp prisene fram mot black friday.

Han forteller at praksisen ikke er ulovlig, men at kunder i anledningen kan risikere å gjøre kjøp som egentlig ikke er så gode som en kanskje skulle tro.

- Vær skeptisk

Iversen anmoder shoppingglade kunder om å benytte seg hyppig av prissammenligningstjenester som eksempelvis «Prisjakt» før man eventuelt gjennomfører et kjøp på nett eller over disk.

- Jeg vil først og fremst anbefale forbrukere om å bruke en god slump med sunn skepsis. Spør deg selv om dette faktisk er et kjøp det er verdt å gå med på, oppfordrer han.

Han hevder at varer som blir satt ned med store rabatter, som eksempelvis 40 prosent, av og til faktisk er dyrere enn tidligere.

- Mange av tilbudene skiller seg ikke ut i det hele tatt. Dersom du ser etter et spesifikt produkt, kan du ofte gjøre bedre kjøp i ukene eller månedene før black friday.

Verstingene

Iversen oppfordrer samtidig om å være obs på tilbud på varer i butikker fra utlandet.

- Slike butikker, gjerne i norsk språkdrakt, klarer å lure til seg en del kunder hvert år. Disse tilbudene er det ofte ikke verdt å slå til på, da varene gjerne kommer fra utenfor EU, er av lav kvalitet og gir deg begrenset eller ingen klagemulighet, forteller han og oppfordrer alle til å sjekke opp mistenkelig gode tilbud.

I disse tilfellene bør du gjøre noen søk for å finne ut hvor de sender varene fra.

- Sender de fra utenfor EU, vil vi anbefale deg å la være å slå til.

- Kan finne tilbud

Men selv om black friday tidvis kan gi misvisende veiledende priser og tilbud, vedgår forbrukerjuristen at man også kan støte på gode tilbud.

- Med tanke på hvor mange salg og tilbud det er i løpet av et år, er det åpenbart at ikke alle kan være like gode, men:

- Man kan likevel finne gode tilbud på black friday, som på andre tilbudsdager.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer