Utbetalt for mye i lønn?

Jobben kan ikke uten videre trekke deg i lønn hvis de har utbetalt for mye på lønna di.

SJEKK LØNNSSLIPPEN: Føler du at du har fått for mye i lønn, er det smart å se på lønnsslippen eller sjekke med jobben.  Foto: BERIT B. NJARGA
SJEKK LØNNSSLIPPEN: Føler du at du har fått for mye i lønn, er det smart å se på lønnsslippen eller sjekke med jobben. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle kan gjøre feil, også de som utbetaler lønna di. I disse dager mottar mange ekstra store lønninger på grunn av feriepengene, men av og til dukker det opp ekstra beløp også på grunn av feil i utbetalingen.

Men kan arbeidsgiver trekke deg for lønn i ettertid, når det er jobben som har gjort en feil og betalt deg for mye? Det avhenger blant annet av om du har opptrådt i god tro, og hvor stort beløp det er snakk om.

Husk: Tror du at kollegene dine har mye høyere lønn enn deg, kan du kreve å få vite lønna deres

Kan stå i kontrakten

Ifølge advokat Arild Jebens i Juristforbundet inneholder mange arbeidsavtaler et punkt om at arbeidsgiver kan foreta trekk i lønn, bonus, feriepenger eller andre godtgjørelser, nettopp i tilfelle du har fått utbetalt for mye.

- En slik klausul i arbeidsavtalen gjelder som en skriftlig avtale mellom partene og vil hjemle arbeidsgivers adgang til å foreta trekk, sier Jebens.

I slike tilfeller har det ingen betydning om arbeidstakeren selv ikke har oppdaget feilen.

Er det derimot ikke avtalt skriftlig i kontrakten, må arbeidsgiveren rette et krav om tilbakebetaling av det feilutbetalte beløpet mot arbeidstakeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer