Utbetalt for mye i lønn?

Jobben kan ikke uten videre trekke deg i lønn hvis de har utbetalt for mye på lønna di.

SJEKK LØNNSSLIPPEN: Føler du at du har fått for mye i lønn, er det smart å se på lønnsslippen eller sjekke med jobben.  Foto: BERIT B. NJARGA
SJEKK LØNNSSLIPPEN: Føler du at du har fått for mye i lønn, er det smart å se på lønnsslippen eller sjekke med jobben. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle kan gjøre feil, også de som utbetaler lønna di. I disse dager mottar mange ekstra store lønninger på grunn av feriepengene, men av og til dukker det opp ekstra beløp også på grunn av feil i utbetalingen.

Men kan arbeidsgiver trekke deg for lønn i ettertid, når det er jobben som har gjort en feil og betalt deg for mye? Det avhenger blant annet av om du har opptrådt i god tro, og hvor stort beløp det er snakk om.

Husk: Tror du at kollegene dine har mye høyere lønn enn deg, kan du kreve å få vite lønna deres

Kan stå i kontrakten

Ifølge advokat Arild Jebens i Juristforbundet inneholder mange arbeidsavtaler et punkt om at arbeidsgiver kan foreta trekk i lønn, bonus, feriepenger eller andre godtgjørelser, nettopp i tilfelle du har fått utbetalt for mye.

- En slik klausul i arbeidsavtalen gjelder som en skriftlig avtale mellom partene og vil hjemle arbeidsgivers adgang til å foreta trekk, sier Jebens.

I slike tilfeller har det ingen betydning om arbeidstakeren selv ikke har oppdaget feilen.

Er det derimot ikke avtalt skriftlig i kontrakten, må arbeidsgiveren rette et krav om tilbakebetaling av det feilutbetalte beløpet mot arbeidstakeren.

- Loven sier ingenting om hvordan en slik tilbakebetaling skal skje. Reglene om dette følger av rettspraksis hvor det fremgår at hvert tilfelle skal vurderes konkret og under hensyn til rimelighet, forteller han videre.

Han får støtte fra rådgiver Anders Ellefsen i Arbeidstilsynet, som sier hvorvidt tilbakebetaling kan kreves eller ikke, må avgjøres etter en konkret rimelighetsvurdering i den enkelte sak.

Du skal ha nok til å klare deg

Er det greit at jobben trekker deg i lønn når de har utbetalt feil beløp? (Avsluttet)
Ja, det er jo ikke mine penger(49%) 1128
Ja, men det er kjipt å få det trekt i ettertid(32%) 731
Nei, det burde de ikke ha anledning til(19%) 422
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Om det å kreve tilbake pengene er rimelig, avhenger av blant annet arbeidstakers eventuelle gode tro, størrelsen på beløpet, hvem som har gjort feilen, tidsperspektivet og om arbeidstaker har innrettet seg etter utbetalingen.

Og - er det rimelig å trekke deg i lønn, skal du ha nok til å klare deg. Ifølge Arbeidstilsynet sier arbeidsmiljøloven at trekk i lønn skal begrenses til den del av kravet som overstiger det arbeidstaker med rimelighet trenger til underhold for seg og sin husstand.

- Arbeidsgiver bør derfor vise fleksibilitet når det gjelder både beløp og lengden for tilbakebetaling av et feilutbetalt beløp slik at det i minst mulig grad går ut over arbeidstakeren, legger Arild Jebens til.

Tiden spiller inn

Om jobben kan kreve tilbake pengene, avhenger blant annet av hvor lang tid som har gått siden den feilaktige utbetalingen fant sted. Har det gått lang tid, taler det for at utbetalingen bør anses for å være endelig.

- I den forbindelse er det et sentralt moment at arbeidstakeren, dersom det har gått lang tid fra lønnen ble utbetalt, trolig har innrettet seg på at utbetalingen var riktig, sier Jebens.

Dessuten taler en enkelt feilutbetaling i motsetning til faste feilutbetalinger over tid, mot arbeidstakers gode tro.

- Dette vil ha betydning for rimelighetsvurderingen om tilbakebetaling av beløpet, legger Ellefsen i Arbeidstilsynet til.

Stort eller lite beløp?

MYE EKSTRA? Har du fått utbetlat et større beløp som du ikke skulle hatt, er sjansen stor for at jobben kan trekke deg for pengene. Foto: BERIT B. NJARGA
MYE EKSTRA? Har du fått utbetlat et større beløp som du ikke skulle hatt, er sjansen stor for at jobben kan trekke deg for pengene. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Også størrelsen på det feilutbetalte beløpet er ev betydning - ikke minst om du har fått et merkbart større beløp inn på konto.

Et mindre beløp som ikke har medført noen unormal berikelse for deg som arbeidstaker, taler for at utbetalingen bør anses for å være endelig, ifølge Jebens.

Og mindre beløp utbetalt over lengre tid er vanskeligere å oppdage for arbeidstaker, selv om arbeidstakeren har en plikt til å undersøke sin lønnsslipp, legger han til, og sier videre at det også vil kunne tillegges vekt om beløpet fremdeles er i behold hos arbeidstakeren eller om dette har inngått i den alminnelige husholdningen til arbeidstakeren.

Er det derimot snakk om større beløp slik at arbeidstakeren en måned får utbetalt merkbart mer enn normalt, tilsier det at arbeidstakeren burde ha skjønt at utbetalingen var feil.

- I så tilfelle taler dette for at arbeidstakeren ikke har vært i god tro og arbeidsgiver vil kunne vinne frem med et tilbakesøkingskrav, understreker han.

Han får støtte fra Arbeidstilsynet.

- Hvis beløpet er stort vil det tale mot arbeidstakers gode tro. Til forskjell vil flere små feilutbetalinger over lengre tid tale for arbeidstakers gode tro, sier Ellefsen.

LES OGSÅ:

Derfor får du ikke høyere lønn de neste årene
Unngå toppskatt på feriepengene
Én måned på lavbudsjett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer