Kundeutbytte

Utbytte-kutt: Dette betyr det for deg

Finansministeren ber bankene droppe utbytte for å dempe tilbakeslaget og usikkerheten i kjølvannet av coronavirusutbruddet. Dinside spør utbytte-bankene hvordan de vurderer situasjonen.

SAMLET: Finansminister Sanner er klar på at han forventer at alle bedriftseiere er med på denne dugnaden. Video: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bankene bør vente med å dele ut utbytte for å være best mulig sikret mot alvorlige økonomiske tilbakeslag under coronakrisen, uttrykker finansminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Godt kapitaliserte banker er en forutsetning for at bankene skal kunne dekke store tap og fortsette å gi lån til bedrifter og husholdninger.

Virusutbruddet har ført til det sterkeste tilbakeslaget i norsk og internasjonal økonomi på mange tiår, og finansministeren poengterer at usikkerheten fortsatt er stor knyttet til pandemiens videre utvikling.

Nettopp derfor er det viktig at de holder tilbake overskuddsmidler nå, ifølge Finansdepartementet.

Hva er kundeutbytte?

  • Kundeutbytte betyr at de som er kunder i en bank, for eksempel, får et utbytte som står i forhold til kundeengasjementet.
  • Kundeutbyttet skattlegges på samme måte som renter, det vil si med 22 prosent.
  • Hvor stort kundebytte vil bli er avhengig av hvilket overskudd banken får i årene fremover. Det er bankenes representantskap som beslutter hvor stor andel som skal utbetales som utbytte.

Kilde: Smarte Penger

Følger etter Europa

Det er fortsatt risiko for at den økonomiske utviklingen kan bli svakere enn ventet, for eksempel ved nye store smitteutbrudd.

- Selv om vi i de siste månedene har sett tegn til oppgang i norsk og internasjonal økonomi, er faren langt fra over. Jeg legger derfor til grunn at norske banker venter med å dele ut utbytte eller kjøpe tilbake aksjer til usikkerheten er ytterligere redusert, sier Sanner.

Finansministerens oppfordring til norske banker kommer rundt halvannen måned etter at den europeiske sentralbanken også ba bankene i de 19 euro-landene vente med å betale utbytte eller bonus før januar neste år.

NORSK ØKONOMI: Det er knyttet stor spenning til budsjettarbeidet på Stortinget i høst, hvor særlig Frp må behages for at regjeringen skal sitte trygt. Video: NTB Scanpix Vis mer

Sparebank utsetter utbytte, men det kan komme seinere

Sparebank 1 SR-Bank er én av flere banker som gir utbytte til kundene sine.

Thor Christian Haugland, konserndirektør for kommunikasjon i sparebanken, viser til børsmeldingen de sendte ut i midten av april, hvor de utsetter den endelige beslutningen av utbytte for 2019.

På denne bakgrunn vil styret anbefale overfor generalforsamlingen at det ikke utbetales utbytte på det nåværende tidspunkt, siterer Haugland overfor Dinside.

Styret vil imidlertid be generalforsamlingen om fullmakt til å kunne beslutte utdeling av utbytte, på et senere tidspunkt, på inntil 5,50 kroner per aksje basert på bankens vedtatte årsregnskap for 2019, står det videre.

SR-Banks fullmakt vil gjelde frem til ordinær generalforsamling i 2021.

Ba om utbytte-kutt i mars

Allerede i mars gikk Sanner ut med den første oppfordringen til banker og forsikringsselskap om å avstå fra utbytte- og bonusutbetalinger.

Han høstet da kritikk fra Rødt for ikke å forby dem å dele ut utbytte for fjoråret, slik Finanstilsynet foreslo i et brev til departementet.

Forsikringsselskapene blir denne gangen riktignok bedt om «basere sin overskuddsdisponering på grundige analyser av egen soliditet», men er ikke omfattet av Sanners oppfordring om å vente med å betale ut utbytte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer