Høyere utdanning

Utdanningene som gir deg lønn i studietida

Her er noen av utdanningene som gir lønn under utdanning - og jobb etterpå.

UTDANNING MED LØNN: Noen studier gir lønn under utdanning, i tillegg til gode jobbmuligheter etterpå. Men pass på søknadsfristene! Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
UTDANNING MED LØNN: Noen studier gir lønn under utdanning, i tillegg til gode jobbmuligheter etterpå. Men pass på søknadsfristene! Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det skal bli lettere å studere og samtidig få utbetalt dagpenger fra NAV. Men de fleste som studerer, tar lån og stipend i Lånekassen - og nå skal studentene få støtte i enda større grad.

Det finnes imidlertid utdanninger som faktisk gir studentene lønn under utdanning - samt jobb etterpå.

Nedenfor kan du se noen av utdanningene dette gjelder.

Vær oppmerksom på at dette er utdanninger som kan være utlyst som aspirantstillinger - som for eksempel studiet for å bli toller - og at disse kan ha andre søknadsfrister enn til samordna opptak.

Joda, noen kan fremdeles få studielån

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Lars Erik Skarholm i Lånekassen, er det ingen regel som sier at studenter i lønnede utdanninger ikke kan få lån og stipend. Men det er likevel noen av utdanningene som er ekskludert:

- I utgangspunktet kan man altså få støtte til slike utdanninger hvis de oppfyller de andre kravene som stilles, men det er en annen regel som ekskluderer en del av utdanningene det er snakk om, nemlig at vi ikke gir støtte til det som kalles «etatsopplæring». Tollskolen, fengselsskolen og befalsskolen blir regnet som «etatsutdanninger» og studenter/aspiranter der får ikke lån og stipend fra oss, forteller Skarholm til Dinside.

Her får du lønn under utdanning

Her er noen utdanninger som gir lønn mens du studerer. Har du tips til andre utdanninger som gir lønn mens du studerer? Tips oss gjerne i kommentarfeltet nedenfor eller på e-post til journalisten.

TOLLER: Utdanningen til toller er lønnet. Startlønna første året under utdanning er fra 290.000 til 381.000 kroner. En gjennomsnittlig tollinspektørlønn tilsvarer kr 396.800 kroner. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
TOLLER: Utdanningen til toller er lønnet. Startlønna første året under utdanning er fra 290.000 til 381.000 kroner. En gjennomsnittlig tollinspektørlønn tilsvarer kr 396.800 kroner. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

Tollskolen

For å bli toller, må du ta tollerutdanning - og den er lønnet.

Du må søke på tollaspirantstillinger, som normalt blir utlyst én gang i året - og i år er fristen 29. januar.

De skal ta opp 10 aspiranter nå - og i forrige opptak, som omfattet flere tollregioner, kom det inn 1.726 søkere. Utdanningen starter 6. juni 2017.

Utdanningen strekker seg over 26 måneder og består av teoriundervisning ved Tolletatens kompetansesenter som ligger i Oslo samt praksis i tollregionen du er ansatt som tollaspirant.

Det er 22 måneders plikttjeneste etter at utdanningen er fullført. Du får lønn mens du er under utdanning og er sikret jobb etter utdanningen.

Aspirantstillingene kan være i forskjellige regioner, og i tillegg til at du får lønn under utdanning, vil du også få dekket kost og losji for de dagene du må må på samling på kompetansesenteret i Oslo.

For å bli tollaspirant må du ha generell studiekompetanse, gode norskkunnskaper og gode engelskkunnskaper, og det fremheves som en fordel å beherske flere språk.

Du kan lese mer om utdanningen hos Toll.no

FENGSELSBETJENT: Utdanningen til fengselsbetjent går over to år, og det er ett års plikttjeneste. Begynnerlønn som aspirant i studietiden er cirka 300.000 per år. Foto: NTB Scanpix
FENGSELSBETJENT: Utdanningen til fengselsbetjent går over to år, og det er ett års plikttjeneste. Begynnerlønn som aspirant i studietiden er cirka 300.000 per år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fengselsbetjent

Utdanningen til fengselsbetjent går over fire semester, altså to år, og foregår kun ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS, som ligger på Lillestrøm.

Utdanningens første og siste semester foregår på skolen, mens andre og tredje semester foregår ved et opplæringsfengsel - som det er flere av rundt i landet.

Vanligvis er det søknadsfrist i midten av august og studiestart i januar.

Etter endt utdanning er det ett års plikttjeneste, og arbeidssted for plikttjenesten tildeles etter behov.

Aspiranter med barn som må disponere to bosteder under studietiden, kan få bostøtte.

Mer om fengselsskolen på nettsidene til Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS.

LÆRLING I FORVSVARET: Forsvaret tar også inn lærlinger i mange ulike yrker, som her en kokkelærling ved Luftkrigsskolen. Foto: Mats Grimsæth/Forsvaret
LÆRLING I FORVSVARET: Forsvaret tar også inn lærlinger i mange ulike yrker, som her en kokkelærling ved Luftkrigsskolen. Foto: Mats Grimsæth/Forsvaret Vis mer

Forsvaret

Det er flere utdanningsmuligheter i Forsvaret: Det er befalsutdanning, høyere utdanning, yrkessoldat og lærling.

Utdanningene er veldig ulike, og setter også ulike opptakskrav: Det er for eksempel ikke nødvendig å ha gjennomført førstegangstjeneste for alle utdanningsløpene - men skal du utdanne deg til yrkessoldat, må dette være på plass før du søker.

For alle utdanningene må du imidlertid være kjent tjenestedyktig fra sesjon.

En utdannelse fra Forsvaret kan være alt fra ingeniørfag til flygerutdannelse, navigatør, mekaniker, ledelse og administrasjon, logistikk og mye annet.

Du kan lese mer om utdanningsmulighetene i Forsvaret på nettsiden Forsvaret.no

FLYGELEDER: Flygeledere har en av de beste begynnerlønningene i arbeidslivet. De får også lønn under utdanning, med unntak av ni måneders skoleopplæring i Storbritannia. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
FLYGELEDER: Flygeledere har en av de beste begynnerlønningene i arbeidslivet. De får også lønn under utdanning, med unntak av ni måneders skoleopplæring i Storbritannia. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix Vis mer

Flygeleder: Delvis lønnet

Vi tar med flygelederutdanningen fordi den er delvis lønnet. Utdanningen tar to år, hvorav de ni første månedene foregår i Storbritannia. Denne delen av utdanningen er ikke lønnet - men for denne delen kan du søke lån og stipend fra Lånekassen. Avinor vil betale skolepengene i Storbritannia.

Resten av utdanningen, som er praktisk trening ved kontrolltårn eller -sentral i Norge, er lønnet.

Det er tre års plikttjeneste etter endt utdanning, og du må ta tjenesten der Avinor bestemmer. Dersom Avinor ikke har behov for rekruttering av flygeledere og de ikke kan tilby deg ansettelse, faller plikttjenesten bort. Flygeledere er blant de med best nybegynnerlønn.

I år er det løpende innkalling til opptaksprøver, men søknadsfrist for utdanningen som starer i september, er 1. mars.

Du kan lese mer om flygelederutdanningen hos Avinor.

Flere mulige videreutdanninger

Har du allerede en grad fra høyskole eller universitet, kan du være aktuell for lønnede videreutdanninger.

Utenriksdepartementets aspirantkurs er en av disse mulighetene: Det er et tre-åring aspirantkurs hvorav to år foregår i Norge og ett år ved en tildelt utenriksstasjon. Etter endt kurs blir du flyttepliktig tjenestemann, og må tjenestegjøre ved tildelt utenriksstasjon i fem påfølgende år. Du får lønn fra start. Les mer hos UD på nett. Årets søknadsfrist er 16. januar.

Tar du en utdanning med lærlingeplass, får du også lønn under lærlingetiden. Denne lønnen beregnes i prosent ut fra lønnsnivå for ferdig utdannede fagarbeidere - og da er det slik at lærlingelønnen øker jo lengre ut i lærlingetiden du kommer. Mer om lønn for lærlinger her.

Også stipendiatstillinger og trainee-programmer gir lønn under utdanning/forskning/opplæring.

Les også:

De smarte utdanningsvalgene: Se hvilke yrker som kan skaffe deg jobb i fremtiden

Venter flere ledige jobber i 2017

Slik skriver du jobbsøknad


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer