Det skal bli lettere å studere og samtidig få utbetalt dagpenger fra NAV. Men de fleste som studerer, tar lån og stipend i Lånekassen - og nå skal studentene få støtte i enda større grad.

Denne CV-en mangedobler sjansen for at hun får jobb
Det finnes imidlertid utdanninger som faktisk gir studentene lønn under utdanning - samt jobb etterpå.
Nedenfor kan du se noen av utdanningene dette gjelder.
Vær oppmerksom på at dette er utdanninger som kan være utlyst som aspirantstillinger - som for eksempel studiet for å bli toller - og at disse kan ha andre søknadsfrister enn til samordna opptak.
Joda, noen kan fremdeles få studielån
Ifølge kommunikasjonsrådgiver Lars Erik Skarholm i Lånekassen, er det ingen regel som sier at studenter i lønnede utdanninger ikke kan få lån og stipend. Men det er likevel noen av utdanningene som er ekskludert:
- I utgangspunktet kan man altså få støtte til slike utdanninger hvis de oppfyller de andre kravene som stilles, men det er en annen regel som ekskluderer en del av utdanningene det er snakk om, nemlig at vi ikke gir støtte til det som kalles «etatsopplæring». Tollskolen, fengselsskolen og befalsskolen blir regnet som «etatsutdanninger» og studenter/aspiranter der får ikke lån og stipend fra oss, forteller Skarholm til Dinside.
Her får du lønn under utdanning
Her er noen utdanninger som gir lønn mens du studerer. Har du tips til andre utdanninger som gir lønn mens du studerer? Tips oss gjerne i kommentarfeltet nedenfor eller på e-post til journalisten.

Tollskolen
For å bli toller, må du ta tollerutdanning - og den er lønnet.
Du må søke på tollaspirantstillinger, som normalt blir utlyst én gang i året - og i år er fristen 29. januar.
De skal ta opp 10 aspiranter nå - og i forrige opptak, som omfattet flere tollregioner, kom det inn 1.726 søkere. Utdanningen starter 6. juni 2017.
Utdanningen strekker seg over 26 måneder og består av teoriundervisning ved Tolletatens kompetansesenter som ligger i Oslo samt praksis i tollregionen du er ansatt som tollaspirant.
Det er 22 måneders plikttjeneste etter at utdanningen er fullført. Du får lønn mens du er under utdanning og er sikret jobb etter utdanningen.
Aspirantstillingene kan være i forskjellige regioner, og i tillegg til at du får lønn under utdanning, vil du også få dekket kost og losji for de dagene du må må på samling på kompetansesenteret i Oslo.
For å bli tollaspirant må du ha generell studiekompetanse, gode norskkunnskaper og gode engelskkunnskaper, og det fremheves som en fordel å beherske flere språk.
Du kan lese mer om utdanningen hos Toll.no

Fengselsbetjent
Utdanningen til fengselsbetjent går over fire semester, altså to år, og foregår kun ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS, som ligger på Lillestrøm.
Utdanningens første og siste semester foregår på skolen, mens andre og tredje semester foregår ved et opplæringsfengsel - som det er flere av rundt i landet.
Vanligvis er det søknadsfrist i midten av august og studiestart i januar.
Etter endt utdanning er det ett års plikttjeneste, og arbeidssted for plikttjenesten tildeles etter behov.
Aspiranter med barn som må disponere to bosteder under studietiden, kan få bostøtte.
Mer om fengselsskolen på nettsidene til Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS.

Forsvaret
Det er flere utdanningsmuligheter i Forsvaret: Det er befalsutdanning, høyere utdanning, yrkessoldat og lærling.
Utdanningene er veldig ulike, og setter også ulike opptakskrav: Det er for eksempel ikke nødvendig å ha gjennomført førstegangstjeneste for alle utdanningsløpene - men skal du utdanne deg til yrkessoldat, må dette være på plass før du søker.
For alle utdanningene må du imidlertid være kjent tjenestedyktig fra sesjon.
En utdannelse fra Forsvaret kan være alt fra ingeniørfag til flygerutdannelse, navigatør, mekaniker, ledelse og administrasjon, logistikk og mye annet.
Du kan lese mer om utdanningsmulighetene i Forsvaret på nettsiden Forsvaret.no

Flygeleder: Delvis lønnet
Vi tar med flygelederutdanningen fordi den er delvis lønnet. Utdanningen tar to år, hvorav de ni første månedene foregår i Storbritannia. Denne delen av utdanningen er ikke lønnet - men for denne delen kan du søke lån og stipend fra Lånekassen. Avinor vil betale skolepengene i Storbritannia.
Resten av utdanningen, som er praktisk trening ved kontrolltårn eller -sentral i Norge, er lønnet.
Det er tre års plikttjeneste etter endt utdanning, og du må ta tjenesten der Avinor bestemmer. Dersom Avinor ikke har behov for rekruttering av flygeledere og de ikke kan tilby deg ansettelse, faller plikttjenesten bort. Flygeledere er blant de med best nybegynnerlønn.
I år er det løpende innkalling til opptaksprøver, men søknadsfrist for utdanningen som starer i september, er 1. mars.
Du kan lese mer om flygelederutdanningen hos Avinor.
Flere mulige videreutdanninger
Har du allerede en grad fra høyskole eller universitet, kan du være aktuell for lønnede videreutdanninger.

Yrkene som kan sikre deg jobb i fremtiden
Utenriksdepartementets aspirantkurs er en av disse mulighetene: Det er et tre-åring aspirantkurs hvorav to år foregår i Norge og ett år ved en tildelt utenriksstasjon. Etter endt kurs blir du flyttepliktig tjenestemann, og må tjenestegjøre ved tildelt utenriksstasjon i fem påfølgende år. Du får lønn fra start. Les mer hos UD på nett. Årets søknadsfrist er 16. januar.
Tar du en utdanning med lærlingeplass, får du også lønn under lærlingetiden. Denne lønnen beregnes i prosent ut fra lønnsnivå for ferdig utdannede fagarbeidere - og da er det slik at lærlingelønnen øker jo lengre ut i lærlingetiden du kommer. Mer om lønn for lærlinger her.
Også stipendiatstillinger og trainee-programmer gir lønn under utdanning/forskning/opplæring.
Les også:
De smarte utdanningsvalgene: Se hvilke yrker som kan skaffe deg jobb i fremtiden
Venter flere ledige jobber i 2017