Utelukker mobiltelefoner som kreftårsak

Stråling fra mobiltelefoner ser ikke ut til å forårsake kreft hos rotter, viser et nytt studie fra amerikanske forskere ved Washington University.

Publisert
Sist oppdatert

Utelukker mobiltelefoner som kreftårsak

Stråling fra mobiltelefoner ser ikke ut til å forårsake kreft hos rotter, viser et nytt studie fra amerikanske forskere ved Washington University.

Av Hege Eilertsen

Studiet, som omtales på det amerikanske forskernettstedet EurekAlert og i engelske British Medical Journal, er et resultat av et to år langt eksperiment med 480 rotter. Etter å ha blitt utsatt for stråling i 505 dager har man konkludert med at de ikke er mer utsatt for å utvikle kreftsvulster enn det vanlige laboratorierotter er.

Testet for flere krefttyper- Vi prøvde å imitere det samme høye nivået av stråling som mennesker blir utsatt for. Sammenlignet med kontrollgruppen fant vi ingen betydelige, statistiske økninger for noen av svulsttypene. Inkludert hjernen, leveren, lungene og nyrene, sier professor Joseph Roti Roti ved Washington University. Forskerteamet hans har utsatt rottene for de to mest vanlige formene for stråling fra mobiltelefoner, fire timer daglig - og fem dager i uka - over en toårs-periode.

I mer enn et tiår har det vært offentlige debatter om hvorvidt stråling fra mobiltelefoner kan være årsak til kreft, eller ikke. Studiet til professor Roti Roti, som blant annet er finansiert av mobilprodusenten Motorola, har tatt utgangspunkt i å besvare spørsmålet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer