Nav og utenlandsopphold

Utenlandsreisene ga Nav-krav på 600.000 kroner

Å reise til utlandet når du mottar penger fra Nav kan føre til at de krever pengene tilbake.

TILBAKEBETALING: Mannen som mottok AAP fulgte ikke reglene om utenlandsreiser, og må dermed betale mange hundre tusen kroner tilbake til Nav. Foto: Berit B. Njarga
TILBAKEBETALING: Mannen som mottok AAP fulgte ikke reglene om utenlandsreiser, og må dermed betale mange hundre tusen kroner tilbake til Nav. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år avdekker Nav en rekke feilutbetalinger, og i 2017 ble det gjort feilutbetalinger på over 864 millioner kroner, hvor hver person som hadde fått feilutbetalinger måtte i snitt betale 31.200 kroner tilbake til Nav.

Noen ganger er det derimot snakk om langt større beløp enn dette:

Trygderetten behandlet i januar i år en sak der de slår fast at en mann feilaktig har mottatt arbeidsavklaringspenger (AAP).

Nå må han betale tilbake hele 596.691 kroner.

Meldte ikke ifra om utenlandsreiser

Vedtaket i Trygderetten gjelder en mann som over lengre perioder har mottatt arbeidsavklaringspenger, men som i flere av periodene skal ha oppholdt seg i utlandet.

I utgangspunktet skal man ifølge Trygderettens vedtak, oppholde seg i Norge for å ha rett til AAP, selv om man kan få utbetalt AAP i en begrenset periode under opphold i utlandet.

Skal man beholde AAP-utbetalingene mens man er i utlandet, må man søke Nav om dette på forhånd - noe mannen dette gjelder ikke hadde gjort.

Hvis man vil reise til utlandet må man søke om å beholde AAP i utlandet før man reiser, noe man kan få innvilget i inntil fire uker per kalenderår, ifølge Nav.

Også andre utbetalinger fra Nav krever at du søker om å beholde pengene hvis du skal på ferie utenlands.

«Retten kan ikke se at den ankende part har søkt om å få beholde arbeidsavklaringspenger mens han oppholdt seg i utlandet. Det foreligger heller ikke opplysninger om at han har informert NAV om utenlandsoppholdene. Han hadde da ikke rett til å beholde arbeidsavklaringspenger under utenlandsoppholdene», skriver Trygderetten i sitt vedtak.

Du skal oppholde deg i Norge

For å motta penger fra Nav, må du i utgangspunktet holde deg innfor landets grenser. Det er nemlig bare dem som oppholder seg i Norge og er medlemmer i folketrygden som har rett til å motta ytelser fra Nav.

Oppholder du deg derimot utenfor Norge i mer enn 12 måneder, eller i mer enn 6 måneder hvert år i 2 eller flere påfølgende år, er hovedregelen at medlemskapet ditt opphører.

Dette er også en viktig grunn til at mannen i dette konkrete tilfellet må betale tilbake det store beløpet. Trygderetten mener mannen har oppholdt seg mer enn seks måneder i utlandet både i 2014 og 2015, og at han hadde som intensjon å oppholde seg i utlandet mer enn seks måneder da han reiste ut i slutten av mai 2015.

De mener dessuten at han ikke har dokumentert at han har vært i Norge i denne perioden.

Slik har Nav kontrollert utenlandsoppholdene

Mannen dette gjelder sier selv at han ikke har vært i utlandet slik Nav hevder, og ikke i mer enn seks måneder.

Nav viser derimot til en rapport utført av Nav Kontroll i 2016, der de slår fast at mannen har oppholdt seg i utlandet i lengre perioder. De baserer seg på kontoopplysninger, utskrift fra Valutaregisteret, opplysninger til Folkeregisteret og IP-adressene til meldekortene. Blant annet skal bankkortet ikke ha vært brukt i Norge i de periodene Nav mener han har oppholdt seg i utlandet.

Dinside har tidligere skrevet om metodene Nav Kontroll bruker for å sjekke om noen har fått utbetalt penger de ikke har krav på fra Nav.

I dette konkrete tilfellet baserer Nav Kontroll seg på blant annet valutaregisteret, som inneholder opplysninger om valutaveksling og overføring av betalingsmidler inn og ut av Norge. Her kan du se hvilke transaksjoner som blir registrert i valutaregisteret.

Kan han slippe å betale tilbake?

Mottar du penger fra Nav, bør du være klar over at det er forventet at du setter deg inn i informasjonen du får fra Nav, og at du skal spørre Nav om hjelp hvis det er noe du ikke forstår.

Veldig sjelden nytter det å si i ettertid at du ikke skjønte reglene eller vedtaket for utbetalingen du har mottatt, slik tilfellet også er i denne saken:

Dersom mannen ikke forsto vedtakene sine, hadde han plikt til å spørre Nav om hjelp, noe han altså ikke har gjort. Han har også vært grov uaktsom siden han ikke har informert Nav om utenlandsoppholdene sine, slår Trygderetten fast.

Feilutbetalt stønad kan kreves tilbake ved mangelfulle opplysninger, og derfor mener Trygderetten at vilkårene for å kreve tilbake arbeidsavklaringspengene fra mannen i dette tilfellet er oppfylt. Han blir også ilagt 10 prosent renter på tilbakekrevingsbeløpet.

Dermed må mannen betale tilbake totalt 596.691 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer