Leie ut bolig

Utleier, er du forsikret?

Bolig- og innboforsikringen du har dekker vanligvis ikke skader og lignende utført av leietaker.

RABBEL PÅ VEGG: Det kan virke umulig å få bort, kanskje har du prøvd alt? Men det er faktisk mulig å fjerne penn-og tusjstreker på en matt-malt vegg. Se hvordan vi gjorde det lenger nede i denne saken. Video: Christian Wehus. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Dersom du skal leie ut bolig, enten over kort eller lang tid, bør du absolutt sjekke om du er forsikret for utleie.

Hvis ikke vil du sitte igjen med hele regninga om leietaker skader boligen, ikke betaler leie til avtalt tid, eller rett og slett må kastes ut - for ja, utkastelse koster også.

Utleieforsikring er først og fremst rettet mot de som driver med tradisjonell utleie av bolighus, leilighet eller hybel, men den kan også brukes ved kortidsutleie. Skriftlig husleiekontrakt og ferske bilder av utleieboligen anbefales for øvrig før leieforholdet starter.

Depositumet dekker ofte ikke hele tapet av et misligholdt leieforhold. Summen av ubetalt husleie, skader på boligen og/eller kostnader til utkastelse kan fort koste hundretusener, skriver Husleie.no. Utleieforsikring gir derfor (innenfor vilkårene) dekning for tap utover det som dekkes av depositumet.

Airbnb-paret fra helvete

I fjor sommer skrev Nettavisen om Petter Nøtnes og Tina Melhus som skulle leie ut toppleiligheten sin i Oslo mens de var på tur til Sørlandet. Men, kun noen få timer etter at de hadde overlatt leiligheten til paret som skulle leie den via Airbnb, tikket det inn naboklager på e-post og SMS:

- Vi fikk beskjed om at et vindu var knust mellom 4. og 5. etasje. Jeg hadde vanskelig for å tro det, og vi satt der nede på Sørlandet. Så vi tok kontakt og ba dem ta det rolig fra og med nå, sa Nøtnes til Nettavisen.

Da de kom tilbake til Oslo, viste det seg at Airbnb-paret hadde hatt en veldig vill fest i leiligheten til Nøtnes og Melhus: Døren var åpen og ulåst, vinduene sto på vidt gap, det luktet røyk, et vindu var knust mellom 4. og 5. etasje og det var riper langs veggene, samt dype merker etter stiletthælet både på stua og inne på soverommet.

Senere fant de marihuana på badet og en pose kokain. Det var også en rekke brukte kondomer på soverommet og barnerommet til Nøtnes og Melhus sin sønn.

For å gjøre en lang historie kort, anmeldte utleie-paret selvfølgelig paret som leide hos dem via Airbnb, men saken ble henlagt, ifølge TV2. Airbnb ville heller ikke erstatte alle skadene i leiligheten, som vi kanskje skulle tro ut fra «1-million-dollar»-garantien utleiegiganten framholder selv.

- Vi ender antageligvis opp i rettssak med Airbnb. De nekter å gjøre opp for seg. Vi har virkelig forsøkt å komme dem i møte, men de vil ikke tilby nok til å dekke utgifter til materialer engang, fortalte Nøtnes til TV2 denne sommeren.

Denne forsikringen trenger du

Så, etter å ha lest et skrekkeksempel som dette, er det liten tvil om at det å sjekke forsikringsdekningen sin og eventuelt justere opp denne er en liten pris å betale.

Forbrukerrådet kjenner ikke til de forskjellige forsikringsselskapenes avtalevilkår, og understreker viktigheten av at den enkelte sjekker sin egen forsikring.

- Det er ikke unaturlig at det kan bli nødvendig med noe mer enn en standard forsikring av boligen hvis du ønsker å leie ut, sier jurist Caroline Skarderud til Dinside.

- Her kan det lønne seg å sjekke med flere forsikringsselskap, og velge det tilbudet som passer deg og din situasjon best, legger hun til.

Utleieforsikringen til Tryg, for eksempel, dekker skadeverk på inntil 500.000 kroner per skadetilfelle, samt tyveri og underslag av innbo utført av leietakere eller leietakeres gjester.

Dersom leietaker ikke betaler i henhold til avtalen, dekker utleieforsikringen maksimalt tapt husleie tilsvarende seks måneder, og hvir leieboerne ikke flytter ut når leieforhold er avsluttet, dekker forsikringen utgifter i forbindelse med utkastelse på inntil 20.000 kroner.

Forsikringsselskapet If dekker mye av det samme som Tryg.

Les vilkårene

Men, uansett forsikringsselskap, bør du lese vilkårene nøye før du undertegner avtalen, slik at du er helt sikker på hva som dekkes i tilfelle uhellet er ute.

I Ifs forsikringsvilkår står det, blant annet, at erstatningsgrunnlaget settes til hva det vil koste å:

  • Reparere skadet gjenstand til samme eller i det vesentlige samme stand som da skaden inntraff, beregnet etter prisen på skadedagen
  • Gjenanskaffe tilsvarende, eller i det vesentlige tilsvarende gjenstand, beregnet etter prisen på skadedagen

«Erstatningsgrunnlaget kan ikke settes høyere enn verdien før skaden, fratrukket gjenverdi etter skaden. Når gjenstanden erstattes gjøres det fradrag for verdiøkning, fordi brukt gjenstand erstattes med en ny. Det gjøres fradrag for alder, bruk og nedsatt anvendelighet i forhold til gjenstandens sannsynlige brukstid», står det videre.

Du bør også sammenligne prisen på utleieforsikringene, samt hvor store egenandeler det er. Forhåpentligvis kan egenandelen dekkes av det som er satt inn på depositumskonto.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer