Boliglån

Utnytt rekordlav pengemarkedsrente

Nå bør du ringe banken du har boliglån i.

SLIK SØKER DU: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan du kan søke om boliglån. I saken under kan du lese om hvorfor det er lurt å prute på renta akkurat nå. Vis mer
Publisert

Helt siden nyttår har pengemarkedsrenta Nibor, altså renta på usikret utlån mellom banker, falt til 0,26 prosent.

I høst og på nyåret steg pengemarkedsrenta, og den var på sitt høyeste nivå i januar med 0,54 prosent. I dag, derimot, ligger Nibor på 0,26 prosent - det laveste nivået siden starten av september, skriver Dagens Næringsliv.

Dette kan være godt nytt for de med boliglån. Ifølge kredittanalysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets er dette nemlig norgeshistoriens laveste nivå.

Kan senke boliglånsrenta di

Den lave pengemarkedsrenta kan brukes som forhandlingskort for å få lavere boliglånsrente.

Årsaken er at bankene finansierer store deler av et boliglån i det norske pengemarkedet, og der er Nibor referanserente og styrer således bankenes kostnader ved å låne ut penger - noe som videre er med på å avgjøre boliglånsrenta banken tilbyr deg.

Kredittanalysesjef Ringholm påpeker imidlertid at Nibor-nivået kan være et svakt argument for å forhandle ned boliglånsrenta, siden bankene ikke satte opp de flytende rentene i vinter da Nibor økte.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet framholder derfor at det viktigste du kan gjøre, er å kontakte banken du har boliglån i og vise til konkurrerende rentebetingelser fra andre banker.

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på bankkonto. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer

Bankene tjener «rått» på kundene

Pengeverkstedet skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim at du ikke skal ha mange mye økonomisk kunnskap for å skjønne at det er god butikk av å låne inn penger til 0,26 prosent rente, for så å låne dem ut igjen til trygge boliglånskunder til nær 1,8 til 2,0 prosent - noe de «kjipeste» bankene gjør.

Bankene vil gjerne argumentere for at de ikke tjener så mye på dette, og det er for så vidt rett, men Nibor er og forblir den viktigste innkjøpsprisen for mange banker, ifølge Kvadsheim.

Sagt på en annen måte, er det gjerne Nibor banksjefene skylder på når renta skal settes opp.

Problemet er at du sjelden kommer noen vei ved å vifte med grafer og markedspriser, siden bankrådgiverne er flinke til å parere slike argumenter, skriver siviløkonomen videre.

Tusener å spare

Kvadsheim understreker at det er noen tusenlapper å spare på å få boliglånsrenta ned med 0,20 prosentpoeng:

  • Et lån på to millioner blir 3120 kroner billigere etter skatt.
  • Boliglån på tre millioner kuttes med 4680 kroner.
  • Fire millioners lån blir 6240 kroner lavere.
  • Og, et boliglån på fem millioner reduseres med 7800 kroner etter skatt.

Så, dersom du har relativt høy rente på boliglånet, og ser at andre banker tilbyr lavere rente, er det lurt å ta en telefon til banken og prute. Hvis argumentene dine ikke fører fram, bør du bytte bank.

Sikrer deg superbillig boliglån!

  1. Sjekk hvor lav rente du kan få via Finansportalen.

  2. Kontakt banken(e) med de beste tilbudene og hør om du kan flytte lånet ditt dit (det er uforpliktende å få tilbud - du velger om du signerer eller ei).
  3. Ta så kontakt med din nåværende boliglånsbank, fortell hvilken rente og hvilke vilkår du er tilbudt, og hør om de vil gi deg tilsvarende tilbud.
  4. Hvis ikke, flytt lånet ditt til en bedre bank!

NB: Husk å sjekke om banken du vil flytte lånet til har etableringsgebyr eller månedlige gebyr - og vær oppmerksom på at du som regel alltid må betale et tinglysingsgebyr til Kartverket for å flytte boliglånet mellom banker (dette er på rundt 400-500 kroner alt etter type bolig).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer