Svindelmetode

- Utnytter arbeidsledige

Forsikringsselskap advarer mot en form for svindel det florerer av om dagen - og det er de håpefulle jobbsøkerne som rammes.

SVINDELALARM: Det florerer av svindelforsøk om dagen, som du kan se i videoen. I saken under kan du lese om en svindelform jobbsøkere er ekstra utsatt for. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Denne svindelformen er utspekulert og skummel for de mange som søker ny jobb i disse dager, sier Tron Ingebrigtsen, ansvarlig for IT-sikkerhet i Frende Forsikring, og legger til:

- Svindlerne går direkte på håpefulle mennesker som enten søker drømmejobben, eller som har mistet jobben under pandemien.

«Kan du komme på intervju?»

Det er rett og slett snakk om en type svindel der svindlerne bryter seg inn på rekrutteringsnettsteder og samler opplysninger om deg og jobben du søker på.

Deretter får du en e-post, som gjerne ser slik ut:

IKKE TA GLEDEN PÅ FORSKUDD: Siste setning i denne e-posten bør få varsellampene til å lyse hos mottakeren. Foto: Shutterstock/skjermdump
IKKE TA GLEDEN PÅ FORSKUDD: Siste setning i denne e-posten bør få varsellampene til å lyse hos mottakeren. Foto: Shutterstock/skjermdump Vis mer

- I et slikt tilfelle er det få desperate jobbsøkere som nøler med å klikke seg inn og oppgi påloggingsdetaljene sine, sier Tina Jerstad hos Tenerity, et selskap som hjelper personer som er rammet av ID-tyveri.

Nettstedet de har blitt ledet til ser jo identisk ut med det offisielle nettstedet til rekrutteringsselskapet, noe som viser hvor avanserte svindelmetodene har blitt nå.

Rett inn i nettbanken

Det den glade jobbsøkeren ikke vet, er at svindlerne sitter klare når du logger deg inn for å bekrefte intervjuet. Da ser de koden og passordet til BankID-en din, og bruker dette til å logge seg inn i nettbanken din.

- Når svindlerne har fått tilgang til offerets nettbank, tømmer de kontoen raskt, sier Jerstad.

Slik avslører du svindelforsøkene

Ingebrigtsen i Frende Forsikring ber deg være ekstra oppmerksom på e-poster fra aktører som ber deg om å svare raskt, klikke på en lenke eller oppgi sensitiv informasjon om deg selv.

I tillegg bør du utvise sunn skepsis om du blir kontaktet uoppfordret, selv om henvendelsen er fra en aktør du stoler på. Si at du ønsker å ringe dem tilbake og finn fram telefonnummeret til det offisielle nettstedet til den som angivelig kontakter deg, råder Ingebrigtsen videre.

Falske stillingsannonser på Finn.no

Selv om svindlerne utnytter pandemisituasjonen vi ennå befinner oss i - med mer digital arbeidshverdag og flere arbeidsledige på jakt etter ny jobb - er ikke denne svindelmetoden vi har advart om over helt ny.

Allerede i januar 2020 skrev Dinside om at Finn.no advarte mot falske stillingsannonser der svindlerne gjennom en «søknadsprosess», lurte jobbsøkere til å gi fra seg BankID-informasjon, slik at de i neste steg kunne tappe ofrenes konto for penger.

Det ble altså opprettet falske bedriftsprofiler og deretter lyst ut ledige stillinger på Finn.no i disse bedriftsprofilenes navn.

Dette var den gang en helt ny form for svindelmetode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer