Talkmore-direktør om prisøkning etter fri EØS-roaming

– Utrolig beklagelig

Mens Talkmore skrur opp månedsprisen, beholder Chess- og OneCall-kunder den gamle prisen med fri roaming inkludert. 

FRI EØS-ROAMING: Snart er det ikke lov å ta ekstra betalt for bruk av mobilen i EØS-landene. Men operatørene har lov til å øke månedsprisene. Derfor setter Talkmore nå opp månedsprisen, samtidig som Chess og OneCall beholder gammel pris for gamle kunder. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FRI EØS-ROAMING: Snart er det ikke lov å ta ekstra betalt for bruk av mobilen i EØS-landene. Men operatørene har lov til å øke månedsprisene. Derfor setter Talkmore nå opp månedsprisen, samtidig som Chess og OneCall beholder gammel pris for gamle kunder. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Kan dere forklare kvifor mennesker som ikkje reiser i EU skal betale ekstra for noko dei ikkje bruker? » spør en Talkmore-kunde på Facebook-sidene deres.

Dette er bare én av mange tilbakemeldinger fra kunder som på arbeidernes internasjonale kampdag fikk en SMS fra Talkmore.

MELDINGEN: En slik SMS fikk et ukjent antall Talkmore-kunder 1. mai. Månedsprisen settes opp, men det kan selvfølgelig bli billigere totalt for de som reiser i EØS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MELDINGEN: En slik SMS fikk et ukjent antall Talkmore-kunder 1. mai. Månedsprisen settes opp, men det kan selvfølgelig bli billigere totalt for de som reiser i EØS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

«Fra 1. juni kan du bruke ditt Fritt-abonnement i EU/EØS på samme måte som i Norge, som følge av ny EU-regulering» stod det i tekstmeldingen.

«Månedsprisen din justeres derfor med +30 kr.»

Talkmore mener de ikke hadde noe valg

- Det er selvfølgelig utrolig beklagelig å måtte gi en prisøkning, forteller Talkmore-direktør Camilla Amundsen til Dinside.

- Men det er fordi EU-reguleringen har blitt slik at vi ikke kan ta betalt for bruk i EU, samtidig som vi har høye varekostnader på dette. Vi skulle gjerne ikke ha gjort prisendringen, men hele markedet vil nå justeres på grunn av dette, fortsetter hun.

EU har bestemt at det fra sommeren av ikke er lov å ta ekstra betalt for bruk i EØS, og operatørene har to valg: Inkludere fri EØS-roaming i alle abonnementer, eller nekte kundene helt å bruke mobilen i disse landene.

Samtidig koster det operatørene fortsatt langt mer å levere én megabyte data i utlandet enn i Norge. Og mange, som Talkmore og Hello, mener de derfor ikke har noe annet valg enn å øke månedsprisen til kundene.

«Tipset» om byttet før tvangen

Prisendringen skal ikke gjelde alle Talkmore-kunder, men i alle fall kunder på eldre 1 og 3 GB-abonnementer, og som ennå ikke hadde gått over til Fritt+EU-abonnementer.

BRUKTE TID: Talkmore-direktør Camilla Amundsen forteller at de brukte lang tid på å sette seg inn i reglene før de valgte sin løsning på EØS-roamingen. Foto: Talkmore
BRUKTE TID: Talkmore-direktør Camilla Amundsen forteller at de brukte lang tid på å sette seg inn i reglene før de valgte sin løsning på EØS-roamingen. Foto: Talkmore Vis mer

Talkmore sendte for noen uker siden ut en e-post hvor de tipset om å bytte over til disse abonnementene. «Ikke vent for lenge, legg til endringen i dag så du har nok data i sommer» skrev Talkmore da.

Noen uker senere fikk altså mange kunder beskjed om at valget var tatt for dem.

- Hvorfor sa dere ikke til kundene at de ikke ville få noe valg?

- Det har vært veldig mye skriverier rundt dette, og vi har vært åpne mot de som har spurt. Men vi har klødd oss i hodet og ikke visst helt hvordan dette skulle løses, innrømmer Talkmore-direktør Amundsen, som forstår at noen reagerer på å måtte betale mer om de sjeldent reiser.

Gratis hos OneCall og Chess

Selv om Talkmore ikke følte de hadde noe valg, har andre operatører valgt annerledes.

GRATIS: Eksisterende kunder hos Chess og OneCall får fri EØS-roaming uten ekstra kostnad. Nye kunder må betale. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GRATIS: Eksisterende kunder hos Chess og OneCall får fri EØS-roaming uten ekstra kostnad. Nye kunder må betale. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ice.net har gitt eksisterende kunder muligheten til å ha et rent Norge-abonnement, og OneCall og Chess kommer nå med sin løsning: EØS-roaming inkludert uten ekstra kostnad for eksisterende kunder.

- Mange norske mobiloperatører har valgt å ta ekstra betalt for roaming-fordelen, ved å øke prisene for alle abonnement og for alle kunder. Slik blir det ikke hos OneCall, sier OneCall-sjef Øistein Eriksen i en pressemelding.

Chess har lansert en helt ny portefølje, og mens prisene kan være høyere for nye kunder, lover de å holde prisene for gamle kunder. «Du får EU-roaming helt automatisk til samme pris som før» skriver Chess på Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer