Utrolig, men sant

Én testikkel kan faktisk gjenbefolke jorda på et halvt år. Her er 15 utrolige fakta om kroppen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at vi faktisk vokser hver natt selv om vi er ferdig utvokste? Eller at vi mister 18 kilo hud i løpet av livet? Sjekk hva kroppen din skjuler fra topp til tå:

1. SYRLIGE GREIER: Magens fordøyelsessyrer er sterk nok til å oppløse sink. Heldigvis for oss fornyer cellene i mageslimhinnen seg så raskt at syren ikke rekker å løse dem opp.

2. 2.400 KM: Lungene inneholder over 300 milliarder kapillærer (bittesmå blodårer). Hvis de ble strukket ut, ville de strekke seg 2.400 km fra begynnelse til slutt.

3. SUPERPRODUKTIV: En manns testikler produserer ti millioner nye sædceller hver dag. Det er nok til at han kan gjenbefolke hele planeten på bare seks måneder!

4. INNVENDIG TENNISBANE: Tynntarmen er hele tre-fire meter lang og det er her oppsugingen av næringsstoffer skjer. Innsiden av tynntarmen har store folder og dessuten er slimhinnen buktet ut i mange små tarmtotter. Hvis vi bretter den ut, er den rundt 250 kvadratmeter, eller på størrelse med en tennisbane!

Les også: Sju hårreisende fakta

5. EN HARD NEGL: Det tar seks måneder for hver finger- og tånegl å vokse fra rot til tupp.

6. 18 KG HUDAVFALL: Huden er kroppens største organ. Hos en voksen person dekker det rundt 1,9 kvadratmeter. Huden flasser konstant av, og i løpet av livet mister hver person 18 kilo hud.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


7. VOKSER OM NATTA: Når du sover, vokser du med rundt åtte millimeter. Neste dag krymper du tilbake til din tidligere høyde. Årsaken er at bruskskivene i ryggen presses sammen som svamper av tyngdekraften når du står eller sitter.

8. UV-TILPASSET: Underst i overhuden er det celler som lager et spesielt brunt fargestoff, eller pigment som skal beskytte kroppen mot skadelige stråler. Noen folkeslag har gjennom tidene vært utsatt for mer ultrafiolett stråling enn andre. Hos disse har huden tilpasset seg forholdene ved en generelt større pigmentproduksjon, slik at de har mørkere hud.

Les også: Tåler kroppen din dette?

9. FILTRERER: Hver person inneholder en million forskjellige filtre. De filtrerer i gjennomsnitt 1,3 liter blod per minutt og skiller ut 1,4 liter urin daglig.

10. ØYETRIM: Fokusmusklene i øyet beveger seg rundt 100.000 ganger daglig. For å gi leggmusklene dine den samme treningen, ville du måtte gå 80 kilometer hver dag.

11. KOKVARM: Når vi hviler, omdanner kroppen vår rundt 1.500 kcal til varme per døgn. I løpet av en halvtime avgir en gjennomsnittskropp nok varme til å få nesten to liter vann til å koke.

Her er mytene vi tror på

12. FULL FART: En enkelt blodcelle bruker bare et minutt for å ta en hel rundtur i kroppen.

13. NYTTIG FORHUD: Forhuden til omskårne babyer, som i utgangspunktet bare er på størrelse med et frimerke, trenger bare tre uker på å vokse seg stor nok til å dekke tre basketballbaner! Det er vitenskapen som har gjort dette mulig. Huden dyrkes nemlig i laboratorier for å hjelpe brannskadde pasienter.

14. VISUELT: Øynene står for rundt 90 prosent av all informasjon vi mottar, noe som gjør at vi hovedsakelig er visuelle skapninger.

15. DÅRLIG UTNYTTELSE: Kvinners eggstokker inneholder nesten en halv million eggceller, men bare rundt 400 vil få muligheten til å skape nytt liv.

Her får du flere rare fakta om kroppen

Kilder: Listverse.com, "Den forundrelige kroppen" fra Universitetsforlaget, wikipedia.org.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer