Utroskap øker

Stadig flere gjør det, men hvorfor?

Publisert
Sist oppdatert

Det er det verste kjæresten din kan gjøre mot deg. Likevel velger han eller hun å være utro bak din rygg.

Selv om syndene kan overdrives i utallige nettundersøkelser av mer eller mindre vitenskapelig art, viser en ny amerikansk studie at affærer og dobbeltspill har vokst de siste 15 årene. Spesielt blant menn over 60 år og blant kvinner i alle aldre. Studien som er gjennomført ved University of Washington bruker tall fra General Social Survey som viser amerikanernes sosiale adferd fra 1972 og frem til i dag. Det skriver fpn.dk.

Ser vi på utroskap som helhet er det skjedd store endringer siden 1972. Utviklingen kjønnene imellom og innenfor bestemte aldersgrupper viser til gjengjeld noen signifikante endringer i folks adferd, sier professor og forskningsleder David C . Atkins.

Les også: Derfor avslører han deg

Michael Douglas og Glen Close satte utroskap på dagsorden i ''Fatal Attraction'' fra 1987.
Michael Douglas og Glen Close satte utroskap på dagsorden i ''Fatal Attraction'' fra 1987. Vis mer


Mer åpenhet

Studien viser at nesten hver tredje mann over 60 år sier at han har hatt sex utenfor ekteskapet, mot kun hver femte i 1991. Blant jevnaldrende kvinner er det nå hver sjette som innrømmer at hun har hatt et sidesprang mot kun hver 20. i 1991.

Forklaringene kan være mange, men det hersker bred enighet blant forskerne om at bedre behandling av menns potensproblemer, og mer fokus på kvinners lyst og seksualitet kan være deler av forklaringene.

Siste tabu

Forfatter og journalist Sven Tore Bergestuen debuterer i høst med romanen ''Slike menn forlater ikke konene sine''. Han har selv opplevd utroskap og mener at statistikken som viser at sju av ti er utro stemmer.

- Da jeg begynte å prate om temaet med venner og bekjente rant det nærmest over av historier og erfaringer om utroskap, både fra dem som hadde vært utro og dem som hadde blitt bedratt, sier han til ukebladet KK.

Bergestuen mener at utroskap fremdeles er tabubelagt.

- Vi prater om det med venner, men sjelden med partneren, sier han.

Les også: Ville sjalusihistorier

Mer individualistiske

En mer hektisk tilværelse kan også si noe om hvorfor den dystre statistikken stiger.

- Folk er opptatt av å ikke gå glipp av sjanser. Terskelen er blitt lavere for å motstå lyster og fristelser. Vi lever i et samfunn som nærmest oppfordrer til utroskap fordi vi er svært individualistisk orienterte, og vi beundrer dem som går sine egne veier, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer