Utsett arveoppgjøret om du kan

Nye regler er varslet fra 2009. For de fleste av oss er det en fordel.

Snart kan barn og barnebarn arve mer uten å betale arveavgift. Foto: Colourbox.com
Snart kan barn og barnebarn arve mer uten å betale arveavgift. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra neste år vil fribeløpet for arv fra foreldre og besteforeldre øke fra 250.000 kroner til minst 400.000, viser signaler fra regjeringen. Derfor bør man tenke seg godt om før man deler ut gaver over fribeløpene akkurat nå.

Se regneeksempel lenger ned i saken.

De fleste arveoppgjør skjer i forbindelse med dødsfall i familien, men det er også mange som overfører arv til barn og barnebarn mens de fremdeles lever. Førstnevnte tilfelle rår du selvsagt ikke over, men merk at du ikke får tilbakebetalt arveavgiften hvis det skulle vise seg at en avgiftspliktig gave i 2008 skulle vært avgiftsfri i 2009. Hvis det er mulig, vil det lønne seg å vente med å overføre arven.

Lar du pengene stå på bok, bør du sørge for å ha best mulig rente. Her finner du listen over dagens innskuddsrenter.

Vil øke oftere

De foreslåtte endringene er i henhold til det forslaget Arveavgiftsutvalget (Zimmer-utvalget) har kommet med. Utvalget har foreslått at bunnfradraget (fribeløpet) skal være kr 400.000 for barn og foreldre, og kr 200.000 for andre arvinger. I dag er fribeløpet 250.000 kroner for både barn/foreldre og for andre arvinger. Arveavgiftsutvalget anbefaler også at bunnfradraget i fremtiden skal justeres i takt med den generelle prisstigningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer