Utsettelsen som svir

Betal studielånet i tide om du kan. Én betalingsutsettelse kan koste deg over 20.000 kroner.

Et par betalingsutsettelser kan koste deg mye penger. Foto: Per Ervland
Et par betalingsutsettelser kan koste deg mye penger. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan virke som en lettvint løsning i trange tider, men tenk deg godt om før du søker Lånekassen om betalingsutsettelse. Det blir fort dyrere enn du kanskje tror.

Har du studielån hos Lånekassen, kan du be om betalingsutsettelse, men tro ikke at dette ikke koster deg noe. Rentene på lånet løper, og bare én betalingsutsettelse koster deg dyrt.

Du kan søke om å få utsatt halve terminbeløpet i til sammen seks år (24 ganger) eller hele terminbeløpet i til sammen tre år (12 ganger) i løpet av tilbakebetalingstiden. Du kan kombinere halve og hele utsettelser, men summen av utsettelser uten rentefritak kan ikke bli mer enn tolv hele terminer. Du trenger ikke oppgi noen spesiell grunn for betalingsutsettelsen.

Les også: Enda dyrere å ikke betale i tide

Én betalingsutsettelse på et lån på 300.000 med dagens rentenivå vil altså koste 20.053 kroner ekstra i renter pluss 140 kroner mer i gebyr. Mye penger for et pusterom på 3 måneder.

Merk at dette er et omtrentlig estimat basert på dagens rentenivå. Hvor mye en betalingsutsettelse vil koste deg, avhenger selvsagt av hvor stort lånet ditt er, om du vil utsette hele eller halve beløpet, og om du har fast eller flytende rente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer