Utsettelsen som svir

Betal studielånet i tide om du kan. Én betalingsutsettelse kan koste deg over 20.000 kroner.

Et par betalingsutsettelser kan koste deg mye penger. Foto: Per Ervland
Et par betalingsutsettelser kan koste deg mye penger. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan virke som en lettvint løsning i trange tider, men tenk deg godt om før du søker Lånekassen om betalingsutsettelse. Det blir fort dyrere enn du kanskje tror.

Har du studielån hos Lånekassen, kan du be om betalingsutsettelse, men tro ikke at dette ikke koster deg noe. Rentene på lånet løper, og bare én betalingsutsettelse koster deg dyrt.

Du kan søke om å få utsatt halve terminbeløpet i til sammen seks år (24 ganger) eller hele terminbeløpet i til sammen tre år (12 ganger) i løpet av tilbakebetalingstiden. Du kan kombinere halve og hele utsettelser, men summen av utsettelser uten rentefritak kan ikke bli mer enn tolv hele terminer. Du trenger ikke oppgi noen spesiell grunn for betalingsutsettelsen.

Les også: Enda dyrere å ikke betale i tide

Dette koster en betalingsutsettelse
  Opprinnelig planAlternativ plan
Lånebeløp:kr300000300000
Renter totalt:kr259683279736
Gebyr totalt:kr27652905
Totalt å betale tilbake:kr562448582606
Antall år: 20Ca. 22
Antall terminer per år: 44
Terminbeløp:kr71247124
Nominell rente%6,86,8
Kilde: Lånekassen.no


Én betalingsutsettelse på et lån på 300.000 med dagens rentenivå vil altså koste 20.053 kroner ekstra i renter pluss 140 kroner mer i gebyr. Mye penger for et pusterom på 3 måneder.

Merk at dette er et omtrentlig estimat basert på dagens rentenivå. Hvor mye en betalingsutsettelse vil koste deg, avhenger selvsagt av hvor stort lånet ditt er, om du vil utsette hele eller halve beløpet, og om du har fast eller flytende rente.

Her er Lånekassens nedbetalingskalkulator

Faksimile: Lanekassen.no
Faksimile: Lanekassen.no Vis mer


Lånekassen gjør det enkelt å utsette betalingen på sine hjemmesider, men du bør regne på det først.

Så mange gjør det

Det er en god andel kunder i Lånekassen som benytter seg av betalingsutsettelser. Tallene viser antall kunder som har fått betalingsutsettelse per år. Det kan da være snakk om en eller flere betalingsutsettelser.

    2005: Om lag 86.000

    2006: Om lag 89.000

    2007: Om lag 87.000

    T.o.m. oktober 2008: Om lag 84.000 kunder.

- Det er for tidlig å si noe om hva det endelige tallet vil bli i 2008, men det er foreløpig ikke grunn til å tro at det vil bli særlig høyere enn det har ligget på de andre årene, sier Astrid Mjærum, informasjonssjef i Lånekassen.

Søk om rentefritak

Skal du først søke om betalingsutsettelse, bør du også undersøke mulighetene for å få rentefritak i den samme perioden. Rentefritaket er gunstig fordi Lånekassen sletter de rentene som har påløpt i den perioden du får rentefritak, men det holder ikke å bare ha litt dårlig råd.

Lånekassen kan slette renter på lånet ditt for en periode dersom du oppfyller visse vilkår. Rentefritak innvilges i ettertid, etter at rentene er lagt til lånet. Utdanning, verneplikt, arbeidsledighet, sykdom, fødsel og omsorg, studenttillitsverv og soning er faktorer som kan gi deg rentefrihet i en periode.

Rentefritak kan bli gitt på etterskudd, men det er en frist på tre år.

Les også: Unge låner for mye

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer