Palmeolje

Utskjelt ingrediens tilbake i butikkene

Palmeolje er tilbake i flere matvarer. Russland får skylden.

ENDRER INGREDIENSER: Flere produkter har fått endret innhold etter mangel på solsikkeolje. Foto: Elisabeth Dalseg
ENDRER INGREDIENSER: Flere produkter har fått endret innhold etter mangel på solsikkeolje. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen i Ukraina har ført til mangel på solsikkeolje. Russland og Ukraina står for hele 58 prosent av produksjonen. Dette har ført til at flere produsenter har tatt tilbake palmeoljen i produktene sine.

Populære produkter som potetgull fra Kims, Polly peanøttsmør, og flere kjeksprodukter har nå endret ingrediensene på grunn av mangelen på solsikkeolje. I noen av produktene er solsikkeolje blitt erstattet med alternative oljer, mens andre produkter har produsentene blitt nødt til å bruke palmeolje i.

Unntakstilstand

Siden 2014 har Rema 1000 kunne garantere kundene at produktene i deres produkthyller er frie for palmeolje. I april åpnet Rema 1000 opp for å selge produkter med palmeolje igjen. Med krig i Ukraina og mangel på solsikkeolje, har butikkjeden nå sett seg nødt til å benytte palmeolje igjen. Det er de ikke alene om.

- På bakgrunn av krigen i Ukraina og råvaremangelen i verden blir det stadig vanskeligere å få tak i solsikkeolje. Som varslet til kundene våre har vi derfor et behov for å ta i bruk palmeolje i noen få produkter der det ikke finnes andre løsninger. Dette er rett og slett for å unngå tomme hyller hos Rema 1000, sier Emilie Våge, Leder for samfunnsansvar og bærekraft hos Rema 1000.

SER DU FORSKJELL?: Sætre har flere endrede produkter. Den populære kjeksen «Gjende» har nå fjernet «uten palmeolje» fra sine pakninger, og innholdet har endret seg fra «solsikkeolje» til «vegetabilsk olje». Foto: Kristine Bechmann Holter
SER DU FORSKJELL?: Sætre har flere endrede produkter. Den populære kjeksen «Gjende» har nå fjernet «uten palmeolje» fra sine pakninger, og innholdet har endret seg fra «solsikkeolje» til «vegetabilsk olje». Foto: Kristine Bechmann Holter Vis mer

Hun understreker at dagligvarekjeden har et sterkt ønske om å unngå bruk av palmeolje i sine produkter, og at dette er en midlertidig løsning.

- Fjerning av palmeolje har vært en fanesak for Rema 1000 siden 2014, og vi har vært en pådriver for å få palmeolje ut av dagligvarer i Norge. Som første dagligvareaktør tok vi ut palmeolje i alle egne matvarer og besluttet å ikke ta inn matnyheter fra merkevareprodusenter som har dette på ingredienslisten. Denne policyen jobber vi fortsatt etter, sier hun.

Sertifisert og sporbar olje

Emilie Våge forklarer at varigheten på unntakene gis for en periode på tre måneder av gangen.

- Vi gjør unntak etter at vi har fått dokumentasjon på at det ikke er mulig for leverandøren å oppdrive en annen type passende olje, som ikke forringer produktets kvalitet. En eventuell dispensasjon vil bare gjelde for tre måneder av gangen med tett oppfølgning mot leverandør, og vi vil kreve at oljen er sertifisert og sporbar (RSPO segregated palm oil) og ikke bidrar til avskoging av regnskog. Dette er i tråd med anbefalingene fra Regnskogfondet, sier Våge.

Hun understreker at Rema 1000 ser på dette som en kortsiktig løsning, og vil fortsette å jobbe mot å ha en butikk fri for palmeolje.

RISTET I PALMEOLJE: Av REMA 1000 sine egne merkevarer har Prima Popkorn fått endret sin oppskrift fra solsikkeolje til palmeolje. Foto: Kristine Bechmann Holter
RISTET I PALMEOLJE: Av REMA 1000 sine egne merkevarer har Prima Popkorn fått endret sin oppskrift fra solsikkeolje til palmeolje. Foto: Kristine Bechmann Holter Vis mer

- Det er et mål for Rema 1000 å unngå palmeolje i alle våre produkter, men når verdenssituasjonen er som den er skal vi være helt åpne og tydelige på hvilke produkter dette gjelder slik at kundene kan velge.

En komplett liste over berørte produkter hos REMA 1000 kan du finne her.

Ikke alene

Rema 1000 er ikke alene blant dagligvarekjedene om problemet. NorgesGruppen, som inkluderer kjedene Meny, Spar, Kiwi, Joker og Nærbutikken, har også fått endrede produkter. Blant First Price produktene har Marie-kjeks og Popkorn i strømpe får sertifisert palmeolje blant ingredienslisten.

Når det gjelder Coop sine egne merkevarer fra norske produsenter kan Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge bekrefte at de ikke har hatt endringer på grunn av råvaremangel.

- Når det gjelder øvrige EMV (egne merkevarer), som vi kjøper gjennom Coop Trading, er det totalt ti varer hvor ingredienser må justeres på grunn av råvaremangel og har fått ny emballasje. I tillegg har vi fire produkter som er endret, men hvor vi ikke har ny emballasje. Disse oppdateres ukentlig, sier Kristiansen.

Han mener at situasjonen virker bedre enn fryktet.

- Vi ser nå at noen leverandører klarer å finne litt solsikkeolje slik at substitusjon ikke blir nødvendig som først spådd. For Coop er det viktig at kundene, som er de som eier oss, skal være trygge på at det vet hva produktene de handler inneholder, og vi har derfor hatt en tett dialog med våre leverandører for å sikre riktig informasjon, sier Kristiansen.

En komplett liste over berørte produkter hos Coop kan du finne her.

Flere endringer hos Orkla

Mangelen på palmeolje har også ført til endringer hos Orkla, som blant annet produserer Gjende- og Bixitkjeks.

- Det stemmer av vi på grunn av oljemangel ble nødt til å midlertidig erstatte solsikke med sertifisert palmeolje i noen av produktene våre. Vi har vært klare på at dette er midlertidig. Derfor er vi glade for at det ser ut til at vi allerede fra årsskiftet igjen kan begynne å produsere uten palmeolje i de fleste av produktene, sier Elisabeth Aandstad Ekheim, kommunikasjonsdirektør i Orkla Norge til DinSide.

Hun presiserer at bruken av palmeolje er midlertidig.

- Vi har gjort et stort arbeid over mange år for å komme dit vi er i dag hvor vi har fjernet palmeolje fra produktene våre. Nå jobber vi mye med å finne gode alternativer med samme kvalitet og smak. er det også viktig for oss å være tydelig på at dette er en midlertidig endring og at vi parallelt har jobbet for fullt med å finne andre alternative oljer.

SJEKK OLJEN: Dette er fire av produktene som har måttet endre på oppskriften grunnet mangel på solsikkeolje. Foto: Kristine Bechmann Holter
SJEKK OLJEN: Dette er fire av produktene som har måttet endre på oppskriften grunnet mangel på solsikkeolje. Foto: Kristine Bechmann Holter Vis mer

På sosiale medier deles bilder av en Bixit-pakke merket med vegetabilsk olje, som viser seg å inneholde blant annet planteolje.

- Hvorfor gjemmer dere palmeolje bak «vegetabilsk olje»?

- Vi har en standard merking for de få Orkla-produktene hvor vi har måttet foreta oljeendring, blant dem enkelte kjeks fra Sætre, sier Ekheim.

- Årsaken til emballasjen er merket med «vegetabilsk olje*» med henvisning til produktets nettside, er nettopp den usikre råvaresituasjonen som gjør at vi må ha fleksibiliteten til å endre tilbake til solsikkeolje så snart vi kan.

Du kan også kontakte Orklas Forbrukerservice, som har en oppdatert liste over alle produktene.

Ekheim viser til at produksjonstida på emballasje er lang, så ved å merke produktet bredt, kan de være mer oppdatert på nettsidene.

Det er lang produksjonstid også på emballasje, så vi gjør det vi kan for å tilpasse oss en usikker situasjon. På produktets nettside finner forbruker til enhver tid oppdaterte ingredienslister som spesifiserer hvilke vegetabilske oljer det enkelte produkt nå lages med. Vi har hatt nær dialog med Mattilsynet og fått forståelse for denne midlertidige merkingen.

Endringer hos Orkla:

  • Polly peanøtter – peanøttolje
  • Kims, Cheez, Totenflak – sertifisert segregert palmeolje
  • Café Bakeriet – oljeblanding, byttet ut solsikkeolje med rapsolje i blandingen (sheaolje, kokosolje, rapsolje)
  • Sætre Marie og Digistive – fortsatt solsikkeolje
  • Sætre diverse: for eksempel Ballerina, Gjende, Kaptein og Bixit – sertifisert segregert palmeolje
  • Sjokoladedekket kjeks og snacks (for eksempel. Smash, Sjokoringer, Bixit sjokolade, Gjende sjokolade og så videre) har fortsatt en oljeblanding uten palmeolje
  • Nugatti produseres nå med solsikkeolje og sheaolje.

Alle Nidar-sjokoladene er fortsatt fri for palmeolje, og har vært det hele veien, ifølge Ekheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer