Palmeolje

Utskjelt ingrediens tilbake i butikkene

Palmeolje er tilbake i flere matvarer. Russland får skylden.

ENDRER INGREDIENSER: Flere produkter har fått endret innhold etter mangel på solsikkeolje. Foto: Elisabeth Dalseg
ENDRER INGREDIENSER: Flere produkter har fått endret innhold etter mangel på solsikkeolje. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen i Ukraina har ført til mangel på solsikkeolje. Russland og Ukraina står for hele 58 prosent av produksjonen. Dette har ført til at flere produsenter har tatt tilbake palmeoljen i produktene sine.

Populære produkter som potetgull fra Kims, Polly peanøttsmør, og flere kjeksprodukter har nå endret ingrediensene på grunn av mangelen på solsikkeolje. I noen av produktene er solsikkeolje blitt erstattet med alternative oljer, mens andre produkter har produsentene blitt nødt til å bruke palmeolje i.

Unntakstilstand

Siden 2014 har Rema 1000 kunne garantere kundene at produktene i deres produkthyller er frie for palmeolje. I april åpnet Rema 1000 opp for å selge produkter med palmeolje igjen. Med krig i Ukraina og mangel på solsikkeolje, har butikkjeden nå sett seg nødt til å benytte palmeolje igjen. Det er de ikke alene om.

- På bakgrunn av krigen i Ukraina og råvaremangelen i verden blir det stadig vanskeligere å få tak i solsikkeolje. Som varslet til kundene våre har vi derfor et behov for å ta i bruk palmeolje i noen få produkter der det ikke finnes andre løsninger. Dette er rett og slett for å unngå tomme hyller hos Rema 1000, sier Emilie Våge, Leder for samfunnsansvar og bærekraft hos Rema 1000.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.