Rapport om delingsøkonomi på høring

Utvalg: Positive muligheter i delingsøkonomi

La fram sin rapport mandag. Nå blir den sendt på høring. 

POSITIVE TIL DELINGSØKONOMIEN: Et utvalg som har sett nærmere på delingsøkonomien ser mange fordeler. Foto: NTB Scanpix
POSITIVE TIL DELINGSØKONOMIEN: Et utvalg som har sett nærmere på delingsøkonomien ser mange fordeler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Regjeringen fikk et viktig bidrag til hvordan aktører som Uber og Airbnb skal håndteres, reguleres og skattlegges da delingsøkonomiutvalget la fram sin rapport.

- Delingsøkonomien skaper økt konkurranse og innovasjon og ikke minst større valgmuligheter for forbrukerne. Det er veldig positivt. Vi ønsker fra regjeringens side å legge til rette for at delingsøkonomien kan bidra til økt verdiskapning, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun mottok rapporten mandag.

100.000 KR I INNTEKTER: Dinside har tidligere skrevet om Ingvild Moen som leier ut gjesterommet sitt via AirBnB. Foto: Gaute Beckett Holmslet      
100.000 KR I INNTEKTER: Dinside har tidligere skrevet om Ingvild Moen som leier ut gjesterommet sitt via AirBnB. Foto: Gaute Beckett Holmslet       Vis mer

Utvalgsleder Tommy Staahl Gabrielsen orienterte om rapporten før overrekkelsen.

- Utvalget mener delingsøkonomien representerer positive muligheter for norsk økonomi og kan gi gode samfunnsøkonomiske effekter. Men det finnes også noen utfordringer, sa Gabrielsen.

- Vurdere kritisk

Utvalgslederen lister opp effektiv ressursbruk, økt konkurranse, fordeler for forbrukerne og økt innovasjon som fordeler. Forskjeller i reguleringen, svakere forbrukervern og skatteregler som kan oppfattes som uklare og kompliserte, er blant utfordringene.

Delingsøkonomi er formidling av tjenester eller eiendeler ved hjelp av formidlingsselskaper på internett. Uber og Airbnb er blant de mest kjente selskapene.

- Vi kommer til å vurdere kritisk fra regjeringens side om det er behov for andre typer reguleringer, og hvordan vi innretter skattesystemet fremover, sier Jensen.

- Utvalget har kommet med et veldig godt bidrag til å forstå hvilke reguleringer som kan være problematiske. Vi vil vurdere alle forslagene svært grundig.

Friske forslag

Utvalgets forslag om å fjerne løyveplikten for drosjer har allerede skapt heftig debatt. Utvalget foreslår også rapporteringsplikt til skattemyndighetene for delingsøkonomiplattformer, en informasjonsportal om rettigheter og plikter i delingsøkonomien og styrket dialog og meklingstilbud. I tillegg bør det vurderes en forenklet skattebehandling av småinntekter fra tjenester, mener utvalget.

Rapporten blir nå sendt på høring.

Regjeringen har også fått anbefalinger fra Skattedirektoratet og ungdomspartiene om hvordan delingsøkonomien bør håndteres.

Ingen arbeidsgiveransvar

Den ferske rapporten tar ikke opp faren for at delingsselskaper fraskriver seg arbeidsgiveransvar og dumper lønns- og arbeidsvilkår, mener fagbevegelsen.

Et flertall i delingsøkonomiutvalget mener dagens arbeidsmiljølov er god nok, også når delingsselskapene gjør sitt inntog i Norge. Men et mindretall mener spørsmålet må utredes grundigere.

LO-sekretær Trine Tinnlund, som satt i utvalget, viser til et anslag i rapporten om at delingsøkonomien om ti år kan utgjøre over 40 milliarder kroner i Norge.

– Da risikerer vi at ordinær næringsvirksomhet blir overtatt av delingsøkonomien, fordi man konkurrerer om å dumpe lønns- og arbeidsvilkår og fraskriver seg ansvar i stedet for å konkurrere på innovasjon, sier hun til NTB.

LO får støtte fra YS, Unio og Akademikerne i et felles brev til statsminister Erna Solberg (H) mandag. Organisasjonene er bekymret for at de nye tjenestene gjør det for enkelt å fraskrive seg arbeidsgiveransvar, skatt og avgifter, skriver ANB.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer