Utsettelse fra Lånekassen

Utvider betalingsutsettelse

Nordmenn har fått ekstra muligheter til å utsette betaling av studielånet som følge av coronapandemien. Lånekassen viderefører nå ordningen til juni.

LÅN HOS LÅNEKASSEN? Ordningen med betalingsutsettelse utvides ut juni 2021. Men husk: Rentene løper fortsatt. Foto: NTB scanpix
LÅN HOS LÅNEKASSEN? Ordningen med betalingsutsettelse utvides ut juni 2021. Men husk: Rentene løper fortsatt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som betaler på studielånet sitt har i utgangspunktet rett til å utsette regningen sin 36 måneder.

Dette tilsvarer altså tre år, og det er ingen bestemte vilkår du må oppfylle for å utsette betalingen.

I forbindelse med coronapandemien er det gjort et særskilt unntak som lar lånekassekunder utsette betalingen uten å bruke av denne kvoten på 36 måneder.

Opprinnelig var dette en ordning som gikk fra mars til desember 2020.

Nå har Stortinget bestemt at denne ordningen skal videreføres ut juni i år.

- Rentene løper fremdeles

Kommunikasjonsdirektør i Lånekassen, Anette Bjerke, understreker at det er viktig å huske at nedbetalingstida blir lengre - og at rentene fremdeles løper:

– Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at den totale nedbetalingstida blir lengre og at det påløper renter selv om du får utsatt betalingen, sier Bjerke.

LÅN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan du kan søke om boliglån. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer

Mange søkte om utsettelse

Ifølge Lånekassen var det mange som søkte om betalingsutsettelse i 2020.

– Vi ser at mange kunder har benyttet muligheten til å utsette nedbetalingen av studiegjelden sin i coronaperioden, sier Bjerke.

– Mens det i 2019 kom inn 210 300 søknader om betalingsutsettelse, fikk vi 345 100 slike søknader i 2020, forteller hun.

Flest søknader kom i april i fjor, da Lånekassen mottok 63 400 søknader om betalingsutsettelse. Deretter fulgte juni med 44 000 søknader og mai med 27 800 søknader.

Slik gjør du

Du kan søke om betalingsutsettelse på Dine sider på lanekassen.no.

Det er mulig å utsette både regninger som allerede har kommet og regninger fram i tid.

Lånekassen minner om at det ikke er mulig å utsette regninger som er betalt, og at de som har avtalegiro selv må stoppe trekket i nettbanken.

Slå sammen boliglån og studielån?

Fra 1. mars settes den flytende renta i Lånekassen opp til 1,40 prosent effektivt, mens de laveste boliglånsrentene nå om dagen starter på 1,20 prosent og oppover, ifølge Finansportalens sammenlikningstjeneste.

Du kan dermed vinne litt på renta ved å slå sammen studielån og boliglån, men eksperter minner om at du da samtidig vil kunne miste potensielt nødvendige fordeler - både når det gjelder studielån og framtidig boligkjøp.

Det er en rekke fordeler som gjelder for studielån, for eksempel at lånet kan bli redusert eller slettet om du blir varig ufør. Og for boliglånets del kan det være ulempe å øke belåningsgraden.

Du kan lese mer om hva ekspertene sier om å slå sammen boliglån og studielån i denne artikkelen på Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer