Utvikler bedre medisin mot brystkreft

En brystkreftmedisin som er mer effektiv og har færre bivirkninger enn dagens behandling blir utviklet av norske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Disse medisinene, som blir kalt aromatasehemmere, reduserer risikoen for at pasientene får tilbakefall og øker dermed sjansene for overlevelse.

De norske forskerne har testet et av midlene, exemestane, og resultatene viser at medisinen gir færre bivirkningen enn de som brukes i dag.

Professor Per Eystein Lønning ved Haukeland Universitetssykehus og hans kolleger har gjort en dybdestudie med 147 kvinner.

Halvparten fikk den nye medisinen mens resten fikk placebo. I tillegg fikk alle den medisinen som vanligvis brukes i dag. Kvinnene hadde nettopp blitt operert for brystkreft da de startet på behandlingen, og de ble fulgt i to år.

Etter to år var resultatene langt bedre hos pasientene som også hadde fått exemestane. Tilbakefallprosenten var lavere og helbredelsesprosenten høyere enn hos pasientene i kontrollgruppen.

Lønning regner med at den nye hormonhemmeren kan være på det norske markedet i løpet av året, men før det kan sluses gjennom godkjenningsapparatet til Statens legemiddelverk skal forskerne analysere bivirkningene nærmere.

Det er mistanke om økt risiko for bruddskader blant pasientene fordi østrogeneffekten på ben uteblir. Studien viste at bentettheten går noe ned og kolesterolet endres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer