Utvikler robot-kirurg

Den franske hæren utvikler en fjernstyrt robot som skal operere der kirurgen ikke har mulighet til å være.

Publisert
Sist oppdatert

Om fem år kan robot-kirurgen være ferdig, hvis finansieringen går i orden. Prosjektet, som er døpt Maestro (Multidisciplinary Assistant for Enhanced Surgical Telerobotic), ble presentert for den franske presidenten Jacques Chirac i går.

- Målet er at almennkirurger skal kunne utføre vanskelige operasjoner i isolerte områder, som i Afghanistan eller på et hangarskip, med hjelp fra spesialister som styrer roboten hjemmefra.

- På den måten vil vi unngå farene med å transportere pasientene, sa professor Michel Desgeorges, leder for nervekirurgi på militærsykehuset Val-de-Grace i Paris, til Reuters.

- I de fleste militære operasjoner er det rett og slett umulig å sende alle våre kirurgiske spesialister. Det hadde kostet en formue, og noen av dem vil ikke få nok å gjøre. Det er bedre å mobilisere en almennkirurg som kan ta 80 prosent av operasjonene alene, og når operasjonen er ekstra vanskelig, kan han ringe en spesialist og få robotassistanse.

Kirurg-robotene som er i bruk i dag er som regel programmert i bare en disiplin, som for eksempel nervekirurgi eller ortopedi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer