BSU blir mindre populært

- Utviklingen bekymrer meg

Etter jevn stigning fra lanseringen i 1992, har populariteten til BSU sunket de siste to årene.

GÅTT UT PÅ DATO? Færre velger BSU-sparing enn tidligere. Foto: Authentic Creations/Shutterstock/NTB scanpix.
GÅTT UT PÅ DATO? Færre velger BSU-sparing enn tidligere. Foto: Authentic Creations/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Andelen som benyttet seg av Boligsparing for unge (BSU) var 40 prosent i toppåret 2014, men nå later trenden til å ha snudd. Nå har antall BSU-bruker falt til 38 prosent i 2016, viser tall fra SSB.

TYDELIG TREND: Når vi ser på utviklingen til BSU siden lanseringen i 1992, har det vært jevn stigning fram til 2015. Kilde: SSB.
TYDELIG TREND: Når vi ser på utviklingen til BSU siden lanseringen i 1992, har det vært jevn stigning fram til 2015. Kilde: SSB. Vis mer

Også DNB har merket at BSU-tallene har gått ned de siste par årene.

- Denne utviklingen bekymrer meg. Det har aldri vært viktigere for unge å spare til egen bolig, sier personmarkedssjef Trond Bentestuen.

Høye boligpriser og krav til 15 prosent i egenoppsparte midler har gjort trakten for å komme seg inn på boligmarkedet trangere, ifølge Bentestuen.

- Samtidig ser det ut til at noen unge har gitt litt opp, særlig i Oslo, sier han.

Are Oust, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen i Trondheim, påpeker at det er kun i 2014 og 2015 andelen som fikk skattefradrag var høyere enn i 2016.

Han mener dermed at vi nødvengivis ikke trenger å lese for mye inn i SSB-tallene.

- Likevel kan vi legge merke til at Oslo-ungdommen ligger på bunn blant dem som har fått fradrag, noe som kan hinte om at mange følte seg presset til å kjøpe bolig i 2016 og måtte avslutte spareordningen, sier Oust.

- Opplagt urettferdig løsning

BSU er en spareordning hvor du kan sette inn opp til 25.000 kroner i året til og med du fyller 33 år. Maksbeløpet du kan ha på boligsparekontoen er 300.000 kroner.

KRITISK: Are Oust, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen i Trondheim. Foto: NTNU.
KRITISK: Are Oust, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen i Trondheim. Foto: NTNU. Vis mer

Du får 20 prosent skattefradrag på årsinnskuddene, som betyr inntil 5.000 kroner hvert år.

- BSU er en opplagt urettferdig ordning når vi sammenligner de som har råd til å spare i ordningen, da den er meget lønnsom, og de som ikke har råd, sier Oust.

Ordningen er, derimot, ikke like urettferdig om en sammenligner de som sparer i BSU med de som har egen bolig, ifølge Oust.

Det er fordi å eie en bolig er meget gunstig skattemessig.

Velger andre boligspareløsninger

Mange vil ikke ha tilstrekkelig skattbar inntekt eller likviditet i 12 år, slik at de når maksbeløpet for BSU-kontoen. I mange tilfeller vil heller ikke 300.000 kroner være nok når du skal inn på et tøft boligmarked.

- Jeg antar at mange også sparer til bolig på andre måter, først og fremst i vanlig banksparing. Horisonten er ofte så kort at dette kan være fornuftig, sier Oust.

Ellers virker gjerne boligmarkedet som en trapp, hvor målet er en familiebolig en gang i 30-årene. Sparing gjennom å eie mindre boliger, er dermed en viktig spareordning for mange.

I tillegg får omtrent fire av ti unge hjelp hjemmefra til sitt første boligkjøp, viser undersøkelse DNB har gjennomført. Det betyr at flesteparten må klare seg på egenhånd.

- Her er det viktig å tilby en taustige, slik at vi unngår et boligklasseskille der de som ikke får hjelp hjemmefra faller utenfor, sier personmarkedssjef Bentestuen.

Gammel spareløsning

BSU er den eneste skatteincentivordningen vi har i dag som treffer ungdom, og den fungerer for veldig mange, men det betyr ikke at den ikke kan forbedres, mener Bentestuen i DNB.

ANBEFALER Å STARTE SPARING TIDLIG: Trond Bentestuen, personmarkedssjef i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
ANBEFALER Å STARTE SPARING TIDLIG: Trond Bentestuen, personmarkedssjef i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

- Verden har endret seg siden BSU kom i 1992. Hva er for eksempel grunnen til at man kan spare med skattefritak i BSU helt til man er 34 år, når gjennomsnittlig førstegangskjøper er 28 år, spør personmarkedssjefen.

Undersøkelser banken har gjennomført, viser at én av to unge sier at de angrer på at de ikke begynte å spare tidligere. De fleste DNB-kundene begynner å spare til bolig først når de er inni 20-årene.

- Da kan det bli urealistisk store summer som skal spares på kort tid, sier Bentestuen.

- BSU bør bli mer fleksibel

BSU blir mer rettferdig om den i større grad ble gjort fleksibel, mener Oust fra Handelshøyskolen.

- Dersom man noen år kunne spare mer enn 25.000 kroner uten at totalbeløpet ble satt opp, ville flere kommet nærmere det samme totale skattefradraget, sier Oust.

En slik løsning ville, derimot, ikke ført til at flere får skattefradrag i et enkelt år.

- Jeg tror likevel det viktigste tiltaket for å få flere unge inn på boligmarkedet, er å sørge for at boligprisene ikke blir for høye, sier førsteamanuensisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer