Uvanene som kan skade helsa

Vasker du vannflaska hver dag? Og tørker du ikke hendene dine ordentlig etter dobesøket? Finn ut om du lever farlig.

Vannflasker som ikke vaskes hver dag, kan inneholde et stort antall tarmbakterier, advarer Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Vannflasker som ikke vaskes hver dag, kan inneholde et stort antall tarmbakterier, advarer Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gammel vane er vond å vende, men det er enkelte uvaner du dropper fortere hvis du bare visste hvor skadelig de kan være for helsa di. Det britiske nettstedet Netdoctor.co.uk har satt sammen en liste over noen uvaner som kan gjøre deg syk.

Hvilke av disse er du skyldige i?

Du vasker ikke gamle flasker

I 2005 tok Mattilsynet samleprøver fra drikkeflasker som ble brukt i en barnehage på Sortland. Det ble påvist så mange bakterier at det var umulig å telle dem. "Antallet tarmbakterier er alarmerende", var reaksjonen til Mattilsynet.

De råder derfor alle til å vaske drikkeflasker hver dag, samt å skifte innholdet daglig, ikke å bruke engangsflasker, og kun bruke flasker som tåler skikkelig renhold.

Les også: Kvinner omgis av bakteriefeller

Du tørker ikke alltid hendene dine etter dobesøket

- Våte hender tiltrekker seg 1.000 ganger flere bakterier enn tørre hender, sier mikrobiolog Toby Saville til Netdoctor.co.uk.

Forskning viser at siden det tar lengre tid å tørke hendene med elektriske håndtørkere, er sjansen større for at du forlater toalettet med halvtørre hender. Tørk hendene på et papirtørkle i stedet, og bruk det igjen på dørhåndtaket når du forlater rommet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer