Uvanene som kan skade helsa

Vasker du vannflaska hver dag? Og tørker du ikke hendene dine ordentlig etter dobesøket? Finn ut om du lever farlig.

Vannflasker som ikke vaskes hver dag, kan inneholde et stort antall tarmbakterier, advarer Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Vannflasker som ikke vaskes hver dag, kan inneholde et stort antall tarmbakterier, advarer Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gammel vane er vond å vende, men det er enkelte uvaner du dropper fortere hvis du bare visste hvor skadelig de kan være for helsa di. Det britiske nettstedet Netdoctor.co.uk har satt sammen en liste over noen uvaner som kan gjøre deg syk.

Hvilke av disse er du skyldige i?

Du vasker ikke gamle flasker

I 2005 tok Mattilsynet samleprøver fra drikkeflasker som ble brukt i en barnehage på Sortland. Det ble påvist så mange bakterier at det var umulig å telle dem. "Antallet tarmbakterier er alarmerende", var reaksjonen til Mattilsynet.

De råder derfor alle til å vaske drikkeflasker hver dag, samt å skifte innholdet daglig, ikke å bruke engangsflasker, og kun bruke flasker som tåler skikkelig renhold.

Les også: Kvinner omgis av bakteriefeller

Fuktige hender tiltrekker seg masse bakterier. Pass på at du tørker dem ordentlig! Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Fuktige hender tiltrekker seg masse bakterier. Pass på at du tørker dem ordentlig! Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Du tørker ikke alltid hendene dine etter dobesøket

- Våte hender tiltrekker seg 1.000 ganger flere bakterier enn tørre hender, sier mikrobiolog Toby Saville til Netdoctor.co.uk.

Forskning viser at siden det tar lengre tid å tørke hendene med elektriske håndtørkere, er sjansen større for at du forlater toalettet med halvtørre hender. Tørk hendene på et papirtørkle i stedet, og bruk det igjen på dørhåndtaket når du forlater rommet.

Du bruker en stor tampong så du kan ha den inni lengre

Bruker du for store tamponger når du har lite eller ingen blødning, kan det forårsake forandringer i skjeden og øke risikoen for underlivssopp og infeksjoner.

Bruk bind eller truseinnlegg når du har lite eller ingen blødning. Ved vanlig blødning bør du bytte hver tredje eller fjerde time. Bruker du tampong om natten, husk på å sette inn en ny like før du legger deg, og ta den ut med en gang du våkner.

Les også: Dette tør du ikke spørre gynekologen din om

Du biter negler

Studier viser at 90 prosent av bakteriene på hendene dine finnes under neglene. Det sier derfor seg selv at neglebiting ikke er spesielt hygienisk, og i enkelte tilfeller kan gjøre deg syk.

Ifølge nettsiden til Apotek1, bør du kontakte lege hvis du biter slik at det blir infiserte sår. Du bør også få hjelp hvis neglebitingen plager deg så mye at du blir sosialt hemmet av det.

Les også: Sminken kan gjøre deg syk

Du bruker munnskyll i stedet for å pusse tennene

- Munnskyll kan friske opp pusten, men dreper ikke mange bakterier. Det hjelper heller ikke mot plakk, som er grunnen til at vi får hull i tennene og infeksjoner i tannkjøttet, sier tannlege Henry Clover til Netdoctor.co.uk.

Her kan du lese mer om tannlegenes beste råd for sunne tenner.

Du vasker ikke treningsklærne godt nok

Bruker du fuktige klær, kan du lettere få irritert hud og kviser. Innestengt svette kan også gi deg soppinfeksjon, og for kvinner er dette spesielt vanlig under store bryster og i underlivet.

Pass derfor på at du alltid vasker klær som har hatt direkte kontakt med huden din under trening. Det er også viktig at du vasker håndkledet ditt etter hver treningsøkt.

Kilder: Netdoctor.co.uk, ob.no, mattilsynet.noVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer