Personlig økonomi

- Uvanlig

Høy vekst i matvareprisene og drivstoffprisene har ført til en økning i konsumprisindeksen på 6,3 prosent de siste tolv månedene.

PRISVEKST: Kjøtt er blant matvarene som har hatt størst prisutvikling det siste året. Foto: Gorm Kallestad/NTB
PRISVEKST: Kjøtt er blant matvarene som har hatt størst prisutvikling det siste året. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert

Prisveksten det siste året var 0,6 prosentpoeng høyere enn tolvmånedersendringen i mai, som allerede var svært høy.

- I juni var det først og fremst økte priser på drivstoff og matvarer som gjorde at vi fikk en ytterligere heving i tolvmånedersveksten. Matvareprisene økte uvanlig mye, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Prisen på matvarer har økt med 5,6 prosent det siste året. Det er kjøtt og kornprodukter som har økt mest, med henholdsvis 9,4 og 5,2 prosent.

Stor månedsendring

Fra mai til juni steg matvareprisene med 2 prosent.

- En så stor økning i matvareprisene fra mai til juni er uvanlig. Vanligvis ser vi de største bevegelsene i matvareprisene i februar og juli, som er tidsvinduene der leverandørene kan justere prisene inn mot matvarekjedene, sier Kristiansen.

Strøm og drivstoff fortsetter å være utgiftsposter med stor prisoppgang. Nordmenns strømutgifter var i juni 28,4 prosent høyere enn i juni i fjor.

Fra mai til juni i år steg prisene på drivstoff med 12,8 prosent. Sammenlignet med juni 2021 var de 56,4 prosent høyere i juni i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer