Den nye boligloven stiller strengere krav enn tidligere til selger om å legge fram dokumentasjon for arbeid utført i boligen. Selger forventes altså å kjenne boligen ekstra godt.
Men hva om selger ikke har bodd i boligen selv, for eksempel hvis den selges ved fullmakt for demente foreldre, eller boligen er et dødsbo?
- Nå må takstmenn gå gjennom boligen som skal selges i mye større grad enn tidligere når de skal lage tilstandsrapport, og selger kan bli holdt ansvarlig om opplysninger ikke stemmer. Alt dette gjelder for enhver selger, sier advokat og forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til DinSide.

- Dokumentene er verdt en halv million
Kryssene avslører
Så, i slike salgstilfeller kan selger mangle noe kunnskap om boligen som er til salgs, og må opplyse om dette i salgsdokumentene.
Dette kan kjøper få en pekepinn om i egenerklæringsskjemaet som er vedlagt salgsoppgaven.
I skjemaet skal nemlig selger krysse av for at boligen er dødsbo, selges ved fullmakt og om selger har kjennskap til eiendommen:

Og husk at selv om boligen selges av fullmektig eller er et dødsbo som selges av arvinger, trenger ikke dette å bety at boligen faktisk har mangelfull dokumentasjon.
Uansett hvem som selger boligen, forutsetter boligloven av kjøper har lest og satt seg inn i all informasjon om boligen. Selv om ny boliglov gir selger mer ansvar, betyr den ikke at kjøper fritas fra alt ansvar!
- Kan gi mangelfull dokumentasjon
Daglig leder Henning Møllerløkken i takseringsfirmaet Taksering Norge forteller at når takstmann utformer tilstandsrapporten, vil han/hun ha lest boligselgerens egenerklæringsskjema.
- Selger skal gi mest mulig detaljert informasjon om sin egen bolig. Dette bortfaller naturligvis ved dødsbo, og i de tilfellene kan mange sitte med mangelfull dokumentasjon fra eiers ståsted, som enten er syk eller død, sier Møllerløkken til DinSide.
- Dødsboets representant ivaretar imidlertid muligheten til å framlegge mest mulig dokumentasjon knyttet til boligens historikk, for eksempel for oppussing, fortsetter han.
- Står det at boligen er et dødsbo eller selges av fullmektig, anbefaler jeg at kjøper er ekstra påpasselig på visning, samt leser tilstandsrapporten grundig, oppfordrer Møllerløkken.
Incedursun i Nordea er enig:
- Sjekk salgsdokumentene, og er det noe du stusser over før visning, kan det være en idé å ta med egen fagkyndig dersom verken megler eller selger har noe bedre svar på det som står i tilstandsrapporten.

Gjør dette på visning!
Retten holdt arving ansvarlig
Innhenter selger tilstandsrapport, er han/hun bundet av alle opplysningene takstmann og megler tar med i salgsoppgaven, framholder Incedursun.
- Det er her reglene om identifikasjon kommer inn, sier hun, og fortsetter:
- I en Høyesterettssak i 2001 saksøkte kjøper selger og krevde prisavslag for mangler etter et boligkjøp. I denne saken var selger en arving som skulle selge arvet bolig. Høyesterett slo fast at selger ble identifisert med takstmann som hadde utarbeidet tilstandsrapport.
Med andre ord hadde selger ansvaret for mangelfull informasjon i tilstandsrapporten.

Unngå fellene: Tre boliglov-myter
Kan nektes å selge
Selv om boligsalg som gjøres med fullmakt kan føre til at selger mangler relevant dokumentasjon om boligen, som i sin tur kan senke salgsprisen på boligen, kan det likevel være lurt å opprette framtidsfullmakt.
- Har foreldre, før de eventuelt ble demente eller syke, opprettet framtidsfullmakt hvor det står at barna kan selge boligen, vil ikke dette vanligvis by på problemer, sier Incedursun.
- Er det ikke opprettet framtidsfullmakt, derimot, krever slikt kjøp og salg Statsforvalterens godkjennelse, og det er ikke gitt at denne godkjennelsen gis, sier hun videre.
Møllerløkken i Taksering Norge er enig i at det kan være heldig å ha en framtidsfullmakt:
- Dersom du seinere i livet kommer i en situasjon der du ikke er i stand til å ivareta egne interesser, vil framtidsfullmakten utpeke den eller de personene som kan ta avgjørelser på vegne av deg. Dette kan også omfatte hva som skal skje med boligen.
Les mer om fordelene og ulempene framtidsfullmakt her: