Dødsbo og boligsalg med fullmakt

- Vær ekstra påpasselig

Mangelfull dokumentasjon og ansvar om det oppstår tvist, kan gi en real smell, både for selger og kjøper.

VIKTIG KRYSS: I egenerklæringsskjemaet må det, blant annet, opplyses om boligen er dødsbo. Dette må kjøpere og selgere vite om slike salg. Foto: Eilin Lindvoll
VIKTIG KRYSS: I egenerklæringsskjemaet må det, blant annet, opplyses om boligen er dødsbo. Dette må kjøpere og selgere vite om slike salg. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert

Den nye boligloven stiller strengere krav enn tidligere til selger om å legge fram dokumentasjon for arbeid utført i boligen. Selger forventes altså å kjenne boligen ekstra godt.

Men hva om selger ikke har bodd i boligen selv, for eksempel hvis den selges ved fullmakt for demente foreldre, eller boligen er et dødsbo?

- Nå må takstmenn gå gjennom boligen som skal selges i mye større grad enn tidligere når de skal lage tilstandsrapport, og selger kan bli holdt ansvarlig om opplysninger ikke stemmer. Alt dette gjelder for enhver selger, sier advokat og forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til DinSide.

Kryssene avslører

Så, i slike salgstilfeller kan selger mangle noe kunnskap om boligen som er til salgs, og må opplyse om dette i salgsdokumentene.

Dette kan kjøper få en pekepinn om i egenerklæringsskjemaet som er vedlagt salgsoppgaven.

I skjemaet skal nemlig selger krysse av for at boligen er dødsbo, selges ved fullmakt og om selger har kjennskap til eiendommen:

Og husk at selv om boligen selges av fullmektig eller er et dødsbo som selges av arvinger, trenger ikke dette å bety at boligen faktisk har mangelfull dokumentasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.