Vær forberedt på pillekontroll

Skal du ha med deg sterke medisiner til utlandet, bør du kunne dokumentere at de er til eget, lovlig bruk. En Schengen-attest er tryggest, mener Legemiddelverket.

Publisert
Sist oppdatert

- Uten Schengen-attest må du kunne påvise eierskapet på annen måte, for eksempel med legeerklæring, resept eller ved at medisinene oppbevares i originalemballasje med etikett, sier farmasøyt Ken Tesaker i Vitusapotek.

Alle norske apotek skriver ut Schengen-attester. Men etterspørselen fra kundene er liten, viser en rundspørring til flere store apotek.

Anbefaler attest- Selv om det ikke er påbudt, anbefaler vi folk å utstyre seg med en Schengen-attest. Da er de sikre på å få med seg medisinene sine på hele reisen, sier seniorrådgiver Anne Sagabråten i Legemiddelverket til Newswire.

Landene i Schengen-samarbeidet er Norge, Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spania, Sverige, Tyskland og Østerrike.

- Schengen-attesten er nok mest aktuell hvis du skal reise mye eller ha med deg mye medisiner, sier kontorsjef Paul Johan Ask i Tollregion Oslo og Akershus.

Han advarer folk mot å ha medisiner liggende løst uten originalpakning.

Unngå varme og kulde Har du med deg medisiner på reise, er det også andre ting du bør tenke på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.