- Vær forsiktig med håndsprit

Svensk brannvernekspert advarer. Folkehelseinstituttet anbefaler vanlig håndvask.

BRANNSKADE: Folkehelseinstituttet har også hørt om et tilfelle i Norge hvor en pleier fikk brannsår etter bruk av håndsprit.  Foto: Science Photo Library
BRANNSKADE: Folkehelseinstituttet har også hørt om et tilfelle i Norge hvor en pleier fikk brannsår etter bruk av håndsprit. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange bruker håndsprit for å desinfisere hendene og holde svineinfluensaen unna, men det kan være lurt å bruke ikke-alkoholholdige midler i stedet.

Tidligere denne uken rapporterte flere svenske medier om at en sykepleier i Kiruna fikk huden antent etter bruk av håndsprit.

Det oppsto en blå flamme i pleierens hånd da hun rørte ved en metallvogn. Før hun tok i vognen hadde hun klappet en hund og vært i kontakt med en pasient med syntetiske bukser, skriver VG Nett.

Nå går en svensk brannvernsekspert ut og maner til forsiktighet ved bruk av håndsprit, melder Dagens Medicin.

Les også: 10 råd for god håndhygiene

- Ikke ta i metall

- Man skal sørge for at den der håndspriten tørker ordentlig før man rører ved noe annet overhode, sier Erik Egardt, ekspert ved enheten for brannvern og brannfarlige artikler ved Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

- Er man statisk ladet når man bruker spriten på hendene og kommer i kontakt med en metallgjenstand, kan det resultere i gnister som får hendene til å begynne å brenne.

Ifølge Egardt er det flere episoder hvor håndsprit har antent, da han også skal ha hørt om et lignende tilfelle i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer