- Vær forsiktig med håndsprit

Svensk brannvernekspert advarer. Folkehelseinstituttet anbefaler vanlig håndvask.

BRANNSKADE: Folkehelseinstituttet har også hørt om et tilfelle i Norge hvor en pleier fikk brannsår etter bruk av håndsprit.  Foto: Science Photo Library
BRANNSKADE: Folkehelseinstituttet har også hørt om et tilfelle i Norge hvor en pleier fikk brannsår etter bruk av håndsprit. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange bruker håndsprit for å desinfisere hendene og holde svineinfluensaen unna, men det kan være lurt å bruke ikke-alkoholholdige midler i stedet.

Tidligere denne uken rapporterte flere svenske medier om at en sykepleier i Kiruna fikk huden antent etter bruk av håndsprit.

Det oppsto en blå flamme i pleierens hånd da hun rørte ved en metallvogn. Før hun tok i vognen hadde hun klappet en hund og vært i kontakt med en pasient med syntetiske bukser, skriver VG Nett.

Nå går en svensk brannvernsekspert ut og maner til forsiktighet ved bruk av håndsprit, melder Dagens Medicin.

Les også: 10 råd for god håndhygiene

- Ikke ta i metall

- Man skal sørge for at den der håndspriten tørker ordentlig før man rører ved noe annet overhode, sier Erik Egardt, ekspert ved enheten for brannvern og brannfarlige artikler ved Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Stem her!

Bruker du håndsprit? (Avsluttet)
Ja, det har jeg gjort lenge(36%) 354
Nei(29%) 290
Ikke før, men gjør det nå (svineinfluensa og alt...)(24%) 236
Bare når jeg er på ferie(12%) 115
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Er man statisk ladet når man bruker spriten på hendene og kommer i kontakt med en metallgjenstand, kan det resultere i gnister som får hendene til å begynne å brenne.

Ifølge Egardt er det flere episoder hvor håndsprit har antent, da han også skal ha hørt om et lignende tilfelle i Norge.

Les også: Pasienter drikker håndsprit

Også skjedd i Norge

Smittevernrådgiver Petter Elstrøm ved Folkehelseinstituttet bekrefter dette til DinSide Helse.

- Vi fikk en forespørsel i fjor vinter hvor en pleier fra Østlandet hadde fått et overfladisk brannsår etter bruk av hånddesinfeksjon. Også hun hadde tatt i metall etterpå.

Elstrøm understreker imidlertid at vedkommende ikke hadde begynt å brenne, slik som det står beskrevet i svenske medier, men at det var snakk om en «ikke-synlig gnist».

- Men det var såpass foruroligende at de lurte på hva dette var. Dette er det eneste tilfellet vi har hørt om, før denne episoden i Sverige, sier Elstrøm til DinSide Helse.

Les også: Hvor er bakteriesmitten størst

Stem her!

Har du opplevd noe lignende etter bruk av håndsprit? (Avsluttet)
Nei(92%) 494
Ja(8%) 43
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Viktig å følge med

Folkehelseinstituttet råder alle som opplever liknende hendelser om å melde i fra til Arbeidstilsynet.

- Det er viktig å gi beskjed slik at eventuelle tilfeller kan fanges opp. Hånddesinfeksjonsmidler er produkter som brukes mye av ansatte i helsesektoren, og det er ikke et kjent fenomen at disse antenner på huden, sier Elstrøm.

Han tror ikke episoden i Sverige og hendelsen i Norge i fjor vil føre til endret praksis.

- Jeg kan ikke se at enkeltepisoder gjør at vi skal vurdere dette annerledes. Når det gjelder smittevern, vil anbefalingen om bruk av hånddesinfeksjon fortsatt gjelde for helsepersonell.

Les også: 10 råd for god håndhygiene

Håndvask godt nok for andre

Elstrøm påpeker imidlertid følgende:

- Husk å la hendene tørke godt før du bruker dem. Dette vil også være det beste med tanke på smitteverneffekt.

- Men hva er det beste for vanlige folk?

- Håndvask er tilstrekkelig og også det vi anbefaler for den vanlige befolkningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer