- Vær kritisk

Det florerer av falske Facebook-sider.

ADVARER: Denne falske Facebook-siden forsøker å lure folk til å trykke på lenker. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ADVARER: Denne falske Facebook-siden forsøker å lure folk til å trykke på lenker. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste året har det versert en ny svindeltrend på Facebook der personer med ondsinnede hensikter oppretter falske «fans-sider» der de frister med gode premier i konkurranser.

Dessverre er det bare falskt, og målet er å lure folk til å kommentere og trykke på lenker for å få dem blant annet til å oppgi personlig informasjon eller gi fra seg penger til bakmennene.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Lurer Facebook-brukere

Nå har noen opprettet en falsk «fans-side» i bobilforhandleren Ferdas navn, og har lagt ut en konkurranse der det fristes med hele fem bobiler i premie, som selskapet angivelig gir bort ettersom de ikke får solgt dem «på grunn av mindre riper».

Alt man trenger å gjøre, er å skrive «Gratulerer» i kommentarfeltet.

For godt til å være sant, ja, men på rundt ett døgn har den falske konkurransen fått over 4200 kommentarer og 1100 likerklikk. I tillegg er den delt snaut 650 ganger.

Nå advarer Facebook-siden Falske og villende sider/konkurranser mot konkurransen. Siden jobber med å avdekke falske sider og er raskt ute med å advare når de kommer over ting som ikke er så de skal.

- Vær kritisk. Tenk deg nøye om! advarer Facebook-siden.

Har rapportert den inn

Ferda forteller til DinSide at de er klar over den falske Facebook-siden og at de har rapportert den inn til Facebook.

Dette er første gang de opplever slike tilfeller.

- Vi gjør det vi kan for å unngå slike situasjoner. Vi opplyser om det internt og ber folk rapportere, samtidig som vi advarer på våre egne sider, forteller Kåre Johan Røinås, markedssjef i Ferda.

Dette er den ekte Facebook-siden til Ferda. Bobilforhandleren har i tillegg diverse flere lokale kontoer. Foto: Skjermdump
Dette er den ekte Facebook-siden til Ferda. Bobilforhandleren har i tillegg diverse flere lokale kontoer. Foto: Skjermdump Vis mer

Han forteller at de aldri har slike konkurranser.

- Nei, det er ikke slik vi opererer - vi prøver å holde oss profesjonelle, forteller Røinås.

På Facebook-siden sin advarer Ferda mot den falske siden og advarer folk mot å gi bort sensitiv informasjon.

- Vi setter pris på om du rapporterer siden, vi håper den blir slettet snart! skriver Ferda.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer