Skattemeldingen

Vær obs på dette

Disse endringene bør du vite om.

SKATTEMELDINGEN: Denne uka sendes den ut. Foto: Skatteetaten
SKATTEMELDINGEN: Denne uka sendes den ut. Foto: Skatteetaten Vis mer
Publisert

Nå har de første lønnstakerne og pensjonistene i Norge mottatt årets skattemelding.

For mange kommer skattemeldingen ferdig utfylt, men Skatteetaten anbefaler at du uansett går gjennom og sjekker at alle tallene er riktig. Reisefradrag er blant punktene du er nødt til å fylle ut selv og det kan utgjøre en betydelig sum.

I år, som tidligere, er det også noen endringer du være obs på, og under et pressemøte forrige uke informerte Skatteetaten om noen viktige endringer for 2022 som kan påvirke hvor mye du skal betale i skatt.

SKATTEMELDINGEN: I denne videoen viser skatteetaten hvordan man går gjennom skattemeldingen og hvordan man legger til eller endrer opplysninger. Video: Skatteetaten. Vis mer

Formue

For formuende har skattesatsen økt til 0,95 prosent.

At skattesatsen for formuer over 20 millioner, 40 millioner for ektefeller, har økt til 1,1 prosent, er kanskje ikke relevant for de fleste av oss, men det gjelder for noen.

Husk også at bunnfradraget i formuesskatten har økt til 1,7 millioner, eller 3,4 millioner for ektefeller.

Aksjer

En annen ting du bør være obs på, er at verdsettelsen av aksjer og driftsmidler er økt fra 55 til 75 prosent, mens skatt på aksjeutbytte ble oppjustert fra 6. oktober 2022.

Til og med 5. oktober oppjusteres aksjeutbytte med en faktor på 1,6, men fra 6. oktober er justeringen 1,72. For å regne ut hva den direkte skattesatsen er, kan du gange 22 prosent, som er selskapsskatten, med riktig faktor.

Det vil si at skattesatsene er henholdsvis 35,2 (til og med 5. oktober) og 37,8 prosent (6. oktober og utover).

Bolig

For boligeiere kan det være kjekt å få med seg at primærboliger er verdsatt til 25 prosent av en antatt reell verdi og at den delen av primærboligens verdi som overstiger 10 millioner kroner blir verdsatt til 50 prosent.

I tillegg er formuesverdiene av fritidsboliger oppjustert med 25 prosent.

Fradrag

De ulike fradragene du har krav på, er viktig å sjekke når du mottar skattemeldingen.

Nytt denne gang er at bunnfradraget på reisefradraget er blitt redusert fra 23 900 til 14 000 kroner, som betyr at flere vil få rett på fradraget. Om du har krav på reisefradrag, kan du regne ut på Skatteetatens nettsider.

Samtidig har maksimalt fradrag for gaver til frivillige organisasjoner blitt redusert. Den summen er nå på 25 000 kroner.

Når det gjelder fradrag for fagforeningskontingent, er beløpet økt til 5800 kroner.

Skatteetaten har for øvrig flere veiledere for å hjelpe folk. Disse finner du her.

Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer