DNB

- Vær på vakt

DNB har registrert en økning på 66 prosent når det kommer til svindelsaker. - Antallet har eksplodert, sier Sebastian Claydon Takle i DNB

PASS PÅ: - Antallet svindelsaker har eksplodert, sier Sebastian Claydon Takle i DNB. Foto: NTB Scanpix
PASS PÅ: - Antallet svindelsaker har eksplodert, sier Sebastian Claydon Takle i DNB. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar la DNB fram en rapport som viser en økning i svindelforsøk mot bankens kunder.

- Noe av økningen kan nok tilskrives bedre og mer nøyaktig rapportering, men faktumet er at antallet svindelsaker har eksplodert, sier Sebastian Claydon Takle i DNB.

I 2021 klarte banken å redde 734 av 920 millioner kroner som svindlere forsøkte å stjele fra bankens kunder. Samme år registrerte også banken en økning på 66 prosent i svindelsaker.

- Kontakt banken

Claydon Takle legger til at langt flere enn før lar seg lure av svindelmetoden phishing, hvor antallet svindelforsøk fjor økte med hele 512 prosent.

- Vi ser at kvaliteten på phishing-angrepene har økt. Derfor blir flere svindlet, også normalt forsiktige personer. Svindlerne bruker nå antatt pålitelige kanaler som SMS, Messenger og WhatsApp til å manipulere folk. De bruker også falsk reklame i sosiale medier og på ulike nettsteder for å lokke til seg folk.

Ifølge rapportert anslår Europol at 33 prosent av alle organiserte kriminelle grupper som er involvert i hvitvasking, også er involvert i digital svindel.

- Dette er profesjonelle kriminelle som kan klare å lure den mest forsiktige bankkunde. Vær derfor alltid på vakt, og ta kontakt med banken så fort som mulig hvis du mistenker at du er blitt svindlet eller lurt, oppfordrer Takle.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

- Vær kritisk

I januar ble det sendt ut en e-post hvor avsender utga seg for å være Bank Norwegian. DinSide kontaktet Håkon Hovde, sjef for avdelingen som jobber med økonomisk kriminalitet i Bank Norwegian, som forklarte at de opplever regelmessig at deres merkevare blir forsøkt misbrukt.

- Det gjøres for å lure forbrukere til å gi fra seg informasjon, eller bruke sin BankID på en måte som gjør at økonomisk tap kan oppstå. De fleste svindelforsøk framstår å være på svært dårlig norsk, og enkle å avsløre, men svindlerne blir stadig mer avanserte, så man bør alltid være kritisk til alt man mottar på e-post og tekstmelding, sa han og fortsatte:

- All informasjon du kan anta at banken allerede har, kan du gå ut ifra at vi ikke spør om. Er man i noen som helst tvil, kontakt banken på telefonnummeret man finner på bankens hjemmesider, eller logg inn ved å skrive inn bankens webadresse selv istedenfor å følge eventuelle lenker. Vær alltid kritisk til det som spørres om, særlig om det innebærer bruk av BankID. Sjekk avsenderadressen, og dobbeltsjekk hvor e-posten lenker til.

Hovde kom også med en oppfordring:

- Har du vært uheldig og utlevert kode eller passord, må du altså kontakte banken umiddelbart, slik at vi kan bistå deg med å begrense skaden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer