Elektroniske sigaretter

Væske brukt i e-sigaretter kan skade hjerteceller

Den smakssatte væsken som brukes i e-sigaretter kan ha negativ påvirkning på celler i hjerte- og karsystemet, ifølge en ny studie omtalt av CNN.

KAN VÆRE SKADELIG: Forskere mener at væske brukt i e-sigaretter kan skade hjerteceller. Foto: Berit Roald/NTB scanpix
KAN VÆRE SKADELIG: Forskere mener at væske brukt i e-sigaretter kan skade hjerteceller. Foto: Berit Roald/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I studien, som er publisert i Journal of the American College of cardiology , mener forskere å ha oppdaget at noen celler har vansker med å overleve når de kommer i kontakt med væsken som blir brukt i e-sigarettene.

Seks smakstyper med varierende nikotininnhold ble undersøkt, og den med smak av kanel ga størst utslag.

– Allmennheten har en forestilling om at e-sigaretter er trygge, noe som gjør at flere ungdommer bruker dem. Disse ungdommene kommer til å bli voksne, og de voksne kan bli eldre pasienter jeg som kardiolog må ta hånd om senere, sier legen Joseph Wu, som har vært med og utarbeidet studien, til CNN.

Eksperter sier denne forestillingen bunner i at det ikke bare er færre kreftfremkallende kjemikalier i e-sigaretter enn i vanlige sigaretter, men også at mange av produktene kommer med søte eller fruktige smaker som framstår som harmløse.

Også en tidligere studie, utført av forskere ved universitet i Kansas, advarer om at bruk av e-sigaretter kan føre til høyere risiko for hjerteproblemer.

Den studien fant at andelen personer med hjerteproblemer var 34 prosent høyere blant dem som bruker e-sigaretter enn dem som ikke gjør det, korrigert for andre risikofaktorer som alder, kjønn, BMI, kolesterol og tobakksbruk.

Studier av bruk av e-sigaretter er relativt nye fordi disse ikke kom på markedet før i det siste tiåret.

Svenske myndigheter advarer

I februar gikk svenske myndigheter ut og advarte mot forgiftninger fra e-sigarettvæske. Den økende bruken av elektroniske sigaretter i Sverige har ført til kraftig økning i antall henvendelser til Giftinformasjonen med mistanke om forgiftninger. Relativt ofte gjelder henvendelsene barn som har kommet i kontakt med elektroniske sigaretter - og spesielt påfyllingsvæsken.

Giftinformasjonen og Kjemikalieinspeksjonen i Sverige advarer sterkt mot forgiftninger forbundet med inntak av slik påfyllingsvæske til elektroniske sigaretter:

- Flere forgiftes av nikotin-væsker til e-sigaretter. En eneste klunk med e-væske med nikotin kan forårsake alvorlige symptomer hos et barn, advarer Kjemikalieinspeksjonen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer