Vågale linjer, vågale prislapper

De dristigste stolene og de råeste sofaene som byr seg frem i møbelatelierer og gallerier, får tusenlappene til å flagre. Men de kan også være en investering.

Publisert
Sist oppdatert

Benk til 24.000 kroner, bord til 12.000 kroner eller en stol til 50.000 kroner? Prisene på det frekkeste møbeldesignet tar pusten fra en.

- Disse møblene befinner seg i grenselandet mellom kunst og kommersialitet, sier Jan R. Stavik, administrerende direktør i Norsk Designråd. - Også malerier kan koste millioner av kroner. Men samtidig har de blitt merkevare: Folk betaler også 50.000 kroner for en TV fra Bang & Olufsen, selv om det kommer akkurat de samme Dagsnytt-bildene fra den som fra andre apparater.

På loppis

Men det å smelle til på en sofa i 50.000-kronersklassen kan faktisk lønne seg.

- Møbler som er ikoner for sin tid, kan være en investering, sier Vilhelm Lange Larssen, designrådgiver i Norsk Designråd.

Men hvordan vite hva som vil markere seg som en overlevingsdyktig slager, er de færreste forunt å vite.

- Jeg var student da Arne Jacobsen gjorde sine ting. Den gangen syntes vi at stolen hans, det berømte Egget, hadde for mye form, og at den var for vanskelig å få i produksjon, humrer Larssen. – Det er ikke lett å se hva som vil bli ikoner. Ekornes er eksempel på møbler som er gode å bruke og å få i produksjon, men som mangler den visuelle nerven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer