Vågale linjer, vågale prislapper

De dristigste stolene og de råeste sofaene som byr seg frem i møbelatelierer og gallerier, får tusenlappene til å flagre. Men de kan også være en investering.

Publisert
Sist oppdatert
Papermaster - en potensiell klassiker fra Norway says?

Foto: Norwaysays.no Foto: Norwaysays.no
Papermaster - en potensiell klassiker fra Norway says?

Foto:
Norwaysays.no Foto: Norwaysays.no Vis mer

Vågale linjer, vågale prislapper

 1. Design som slår


Benk til 24.000 kroner, bord til 12.000 kroner eller en stol til 50.000 kroner? Prisene på det frekkeste møbeldesignet tar pusten fra en.

- Disse møblene befinner seg i grenselandet mellom kunst og kommersialitet, sier Jan R. Stavik, administrerende direktør i Norsk Designråd. - Også malerier kan koste millioner av kroner. Men samtidig har de blitt merkevare: Folk betaler også 50.000 kroner for en TV fra Bang & Olufsen, selv om det kommer akkurat de samme Dagsnytt-bildene fra den som fra andre apparater.

På loppis

Men det å smelle til på en sofa i 50.000-kronersklassen kan faktisk lønne seg.

- Møbler som er ikoner for sin tid, kan være en investering, sier Vilhelm Lange Larssen, designrådgiver i Norsk Designråd.

Men hvordan vite hva som vil markere seg som en overlevingsdyktig slager, er de færreste forunt å vite.

- Jeg var student da Arne Jacobsen gjorde sine ting. Den gangen syntes vi at stolen hans, det berømte Egget, hadde for mye form, og at den var for vanskelig å få i produksjon, humrer Larssen. – Det er ikke lett å se hva som vil bli ikoner. Ekornes er eksempel på møbler som er gode å bruke og å få i produksjon, men som mangler den visuelle nerven.

Men noen tips har likevel designrådgiveren.

- For at et møbel skal bli et ikon for sin tid, må det ha visuell nerve, sier Vilhelm Lange Larssen, designrådgiver i Norsk Designråd.

Foto: Norsk Designråd
- For at et møbel skal bli et ikon for sin tid, må det ha visuell nerve, sier Vilhelm Lange Larssen, designrådgiver i Norsk Designråd.

Foto: Norsk Designråd Vis mer


- Livsstilsdesignerne Philippe Starck, Jasper Morrison og Ross Lovegrove, er designere som har et outstanding visuelt uttrykk.

Men designerne selv, er ikke opptatte av at design skal sees på som økonomiske investeringer.

- Jeg vil ikke kjøpe møbler med tanke på at det skal være et investeringsobjekt, sier Espen Voll, partner i det mye medieomtalte byrået Norway says. – Jeg går etter kvalitet. Gjenstander som utsettes for mye slitasje kjøper jeg ikke på Ikea, men der handler jeg gjerne småting som lamper og lignende. Og jeg kan ofte gå på loppemarked og i etterkant tenke at jeg har gjort et kupp.

Norway says har siden de startet opp i 1999 klart kunststykket å få designet ut i produksjon. Kontrakter med italienske og tyske fabrikanter og den norske møbelfabrikanten L.K. Hjelle er allerede på plass.

- Og Torbjørn Anderssens bord Papermaster har blitt kjøpt inn av arkitektmuseet Victoria og Albert Museum i London. Det er det eneste norske objektet de har kjøpt inn siden 1998, skryter Voll blidt i de hvitmalte lokalene på Grünerløkka i Oslo. - Den kan bli en klassiker i fremtiden.

 • Se bildene av møbler som slår.
 • Les!

  Rått og dyrt møbeldesign
  Kaksebolig på sjøen
  Bad deg rik i hagen
  Når sko er bedre enn sex
  Test deg selv: Er du kjøpekåt?
  Førsteklassingens pris
  For feite katter og kule hunder
  Sex og singelliv

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer