Vakre vinduer er også billigst

Tenker du på å skifte ut gamle vinduer for å spare strøm til vinteren? I så fall bør du tenke en stund til. DinSide har snakket med fagfolkene, og de gir entydig svar.

Publisert

- Det er som regel lite lønnsomt å skifte ut de gamle vinduene, sier Morten Stige, forfatter av brosjyren ”Hvorfor ta vare på gamle vinduer?”, utgitt av Byantikvaren i Oslo. Stige arbeider i dag hos Riksantikvaren.

Sammen med ham og ENØK-senteret i Oslo, har DinSide sette nærmere på økonomien i å skifte ut vinduene i den gamle leiligheten din.

La oss si at du har en gammel leilighet med 6 slitne vinduer med tørr kitt og avskallet maling Vinduene er "T-post"- vinduer med inne-vindu, hvert av dem på 2 kvm.

Varmeisolasjon måles i U-verdi. I følge Stige, har sannsynligvis vinduene i leiligheten din en U-verdi på ca 4,0. Byggeforskriften fastsetter dagens krav til varmeisolasjon i nye vinduer til en U-verdi på 1,6.

I følge driftssjef Peder Ole Brubakk i ENØK, vil du spare ca 2800 kWh hvis du skifter ut alle de gamle vinduene dine med flunkende nye som tilfredsstiller dagens krav til varmeisolasjon.

En normal strømpris i dag er ca 40 øre pr kWh – dersom vi inkluderer både nettleie og strøm. Dette skulle tilsi at du sparer 1120 kroner i året på å skifte ut alle vinduene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer