Vaksine for kokainavhengige

Forskere i USA jobber nå med en vaksine de håper skal bli den første medisinen som kan hjelpe kokainavhengige.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En vaksine vil ha noe for seg på den måten at noen vil kunne holde seg kokainfri. Hvis de sprekker, vil de raskt skjønne at de ikke får samme ruseffekt av den vanlige dosen.


Immunsystemet vårt er ikke i stand til å gjenkjenne kokain og annen narkotika fordi molekylene er så små. Dermed kan ikke antistoffer gå til angrep.

Men denne vaksinen stimulerer kroppens immunforsvar til å gå til angrep når narkotikumet inntas, og vil kunne bli en god behandling for kokainavhengige. Det håper i alle fall forskerne som står bak de nye kliniske forsøkene ved Baylor College of Medicine i Houston.

- For personer som ønsker å slutte å bruke narkotikumet, kan vaksinen være veldig nyttig, sier Dr. Tom Kosten, professor i psykiatri, ifølge Associated Press (AP).

Les også: Mer avhengig av sukker enn kokain

Får ikke tilbakefall
Forskerparet Dr. Tom Kosten og Therese Kosten sier at de fleste kokainbrukere som ønsker å slutte, gir opp på et tidspunkt og får tilbakefall. Men hos personer hvor vaksinen er effektiv, vil kokainet ikke gi den samme rusen, og de vil miste interessen for det.

Paret har nå søkt det amerikanske matvare- og legemiddeltilsynet, U.S. Food and Drug Administration, om tillatelse til å utføre en større studie på kokainvaksinen i løpet av våren.

Les også: Narkopropaganda på YouTube

- En vaksine vil ha noe for seg
I Norge er ekspertene positive til vaksinen, selv om de mener dette er lite nytt.

- Man har gjort forsøk på en slik terapeutisk vaksine lenge. Poenget er å få dannet antistoffer med det man vaksinerer med, og at kokain kobles til et bærerprotein. Etter å ha gjort dette en del ganger vil en kokainbruker ikke få den øyeblikkelige kickeffekten, forklarer Jørg Mørland, divisjonsdirektør for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet.

Han minner om at verken den nye vaksinen eller tilsvarende verken kan kurere avhengighet eller ta bort suget. Men man oppnår altså ikke samme akutte effekt.

- En vaksine vil ha noe for seg på den måten at noen vil kunne holde seg kokainfri. Hvis de sprekker, vil de raskt skjønne at de ikke får samme ruseffekt av den vanlige dosen. Det er en behandling mot at sprekken skal tenne deg på nytt, men ikke mot forandringene som skjer i hjernen, sier Mørland.

Tredobling i Norge
I Norge viser nye tall at det har vært en tredobling av kokainbruket de siste årene.

- Fra 1998 til 2006 har andelen unge voksne mellom 21 og 30 som noen gang har prøvd narkotika, økt fra tre til ni prosent. I Oslo har økningen vært fra sju prosent til 14 prosent, bekrefter forskningsleder Astrid Skretting ved SIRUS.

Hun kjenner ikke til at vi har noen spesifikk behandlingsenhet for kokainavhengige. Personer som søker hjelp for kokainproblemer, blir behandlet i ulike enheter, først og fremst rusmiddelpoliklinikker.

Ifølge Mørland er dagens beste behandling å være lenge nok borte fra stoffet, slik at suget vil dø ut. For at suget skal forsvinne helt, må man holde seg borte fra kokain i tre til fem år, ifølge kliniske studier i USA.

Les mer: Ecstasy skader hukommelsen

Mange løsninger
Til dags dato har det til sammen blitt foreslått over 50 medisinske løsninger som behandling mot kokainmisbruk, men de fleste har mislyktes. De mest effektive behandlingene innebærer en kombinasjon av psykiatrisk behandling og et 12-stegs program, ifølge News-Medical Net.

En vaksine tilsvarende den Kosten-paret tester nå, var utviklet av et britisk legemiddelselskap i 2004. Kokainavhengige som fikk vaksinen klarte å holde seg unna narkotikumet i seks måneder, men den stoppet ikke suget etter kokainet, ifølge AP.

Les mer om den britiske forskningen her:

Ikke for høye forventinger
I likhet med Mørland advarer en annen ekspert mot for høye forventinger.

- Vaksiner mot avhengighet kan virke lovende, men det er usannsynlig at denne type behandling vil hjelpe alle, sier Dr. David Gorelick ved National Institute on Drug Abuse, ifølge Associated Press.

Kosten-paret jobber også med vaksiner mot heroin, nikotin og amfetamin.

Les også: - Alkohol verre enn heroin for fosteret

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer