Vaksine kurerer narkomane

Et engelsk bioteknologifirma har kommet langt i utviklingen av en vaksine som skal kurere heroin- og kokainavhengige.

Publisert
Sist oppdatert

Selskapet Xenova sier de har fått oppmuntrende resultater i de første testene av en vaksine mot kokainavhengighet, og vil utvikle konseptet videre.

David Oxlande, som leder selskapet, presenterte resultatene av den andre fasen i forskningen på antikokain-vaksinen denne uken.

- Naturligvis skal vi undersøke om behandlingen kan brukes på folk som er avhengige av andre narkotiske stoffer med små molekyler, som heroin og amfetamin, sier han til den engelske avisen The Times.

Vaksinen, som har kodenavnet TA-CD, er designet for å hindre at kokainavhengige blir ”høye” av stoffet. Trolig er denne vaksinen den eneste i sitt slag som nå går gjennom kliniske tester, og den kan være redningen for mange kokainavhengige som i dag behandles med rådgivning og avrusningsklinikker.

Studien viste at 58 prosent av pasientene var rusfrie i den 12 uker lange prøveperioden, mens 42 prosent fremdeles holdt seg unna narkotika etter seks måneder. Blant dem som ikke klarte å slutte rapporterte 88 prosent i en studie og 63 prosent i en annen at de ikke hadde like sterk effekt av stoffet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer