Vaksine mot høyt blodtrykk

Mange sliter med å kontrollere blodtrykket. Nå kan en ny vaksine gjøre behandlingen sikrere.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en gruppe forskere ved det sveitsiske bioteknologiske firmaet Cytos som står bak utviklingen av det som kan bli den første vaksinen mot høyt blodtrykk.

Har du høyt blodtrykk? Sjekk om du er i faresonen

Vaksinen inneholder de samme virkestoffene som finnes i dagens blodtrykksmedisiner. Og i likhet med medisinene skal også vaksinen hemme dannelsen av det farlige hormonet angiotensin, som får blodkarene til å trekke seg sammen. Så langt er vaksinen testet på 72 pasienter, og det er ikke påvist bivirkninger av betydning.

Les også: Slik senker du blodtrykket

- Pasientene ønsker vaksinebehandling

Reidar Bjørnerheim er overlege ved hjertemedisinsk avdeling på Ullevål universitetssykehus. Han mener at en vaksineordning mot høyt blodtrykk kan være med på å kvalitetssikre pasientbehandlingen, og tror den vil fungere spesielt godt for de av pasientene som synes det er vanskelig å drive selvmedisinering.

- Det er et ønske om denne type behandling fra både leger og pasienter, siden det vil gi bedre muligheter for å nå et normalisert blodtrykksnivå. Nå viser jo denne studien i første omgang at medisinen er trygg, så vil videre studier vise hvor godt den virker. Så langt virker den lovende, sier han til DinSide Helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer