Vaksine mot høyt blodtrykk

Mange sliter med å kontrollere blodtrykket. Nå kan en ny vaksine gjøre behandlingen sikrere.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er et ønske om denne type behandling fra både leger og pasienter, siden det vil gi bedre muligheter for å nå et normalisert blodtrykksnivå.


Det er en gruppe forskere ved det sveitsiske bioteknologiske firmaet Cytos som står bak utviklingen av det som kan bli den første vaksinen mot høyt blodtrykk.

Har du høyt blodtrykk? Sjekk om du er i faresonen

Vaksinen inneholder de samme virkestoffene som finnes i dagens blodtrykksmedisiner. Og i likhet med medisinene skal også vaksinen hemme dannelsen av det farlige hormonet angiotensin, som får blodkarene til å trekke seg sammen. Så langt er vaksinen testet på 72 pasienter, og det er ikke påvist bivirkninger av betydning.

Les også: Slik senker du blodtrykket

- Pasientene ønsker vaksinebehandling

Reidar Bjørnerheim er overlege ved hjertemedisinsk avdeling på Ullevål universitetssykehus. Han mener at en vaksineordning mot høyt blodtrykk kan være med på å kvalitetssikre pasientbehandlingen, og tror den vil fungere spesielt godt for de av pasientene som synes det er vanskelig å drive selvmedisinering.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Det er et ønske om denne type behandling fra både leger og pasienter, siden det vil gi bedre muligheter for å nå et normalisert blodtrykksnivå. Nå viser jo denne studien i første omgang at medisinen er trygg, så vil videre studier vise hvor godt den virker. Så langt virker den lovende, sier han til DinSide Helse.

- Høyt blodtrykk er en av hovedårsakene til hjerneslag og hjertekomplikasjoner, så dette dreier seg om en veldig viktig og stor pasientgruppe, understreker han.

Les også: - Høyt blodtrykk en tikkende bombe

Betydelig effekt

Vaksinen er testet ut i form av to ulike doser på henholdsvis 100 og 300 milligram. Ingen av dosene syntes å ha noen effekt på pasientenes blodtrykk om natten, men i løpet av morgenen kunne man se at den høyeste dosen senket blodtrykket betydelig.
Les også: Unge gutter får høy blodtrykk

Dr. Martin Bachmann står bak studien som er publisert i tidsskriftet The Lancet. Han er sikker på at en vaksineordning vil gjøre det lettere for pasienter som sliter med å holde styr på det daglige tablettinntaket, å holde blodtrykket under kontroll.

- En vaksineordning vil være med på å kvalitetssikre behandlingen av pasientene, men det må underbygges av klinisk dokumentasjon, sier han til BBC News.

- God løsning

Professor Jeremy Pearson ved British Heart Foundation slutter seg til Bachmann, men mener vaksinering ligger enda et stykke frem i tid.

- Det beste man selv kan gjøre for å unngå høyt blodtrykk er imidlertid å sørge for regelmessig mosjon, å kutte ned på saltmengden og drikke alkohol i moderate mengder, sier han til BBC News.

Her er seks tips for et lavere blodtrykk

Tall fra Statistisk sentrabyrå (SSB) viser at om lag halvparten av den norske befolkning over 40 år har for høyt blodtrykk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer