Vaksine mot influensa redder ikke liv

En gjennomgang av effekten av influensavaksine de siste 30 årene tyder på at den ikke beskytter eldre mennesker mot dødsfall.

Publisert
Sist oppdatert

Undersøkelsen er gjort av det nasjonale helseinstituttet i USA, og kommer til å skape forvirring blant eldre mennesker.

- Oppfatningen er at vi alle kommer til å dø hvis vi ikke tar influensavaksinen, sier studiens hovedforfatter, Lone Simonsen, til nyhetsbyrået AP.

- Kanskje det er litt overdrevet.

Hun mener studien bør få konsekvenser for det forebyggende arbeidet mot influensa, kanskje ved å utvide vaksineringen til skolebarn, som er gruppen som sprer mest influensavirus.

Ikke flere dødsfallDette året har det vært problemer med å få tak i nok vaksiner til alle i USA, så i 2004 vaksinerte 59 prosent av alle eldre amerikanere seg, mot 65 prosent i 2003. Basert på forskningen regner ikke Simonsen med å se noen økning av antall influensarelaterte dødsfall i år, noe hun sier ”kan bli sett på som gode nyheter”.

I USA har årlig vaksinering mot influensa vært anbefalt for personer over 65 år siden 1960-årene, og for folk over 50 siden 2000. Andel vaksinerte eldre har økt fra 20 prosent før 1980 til 65 prosent i 2001.

Simonsen og hennes kolleger fant ingen sammenheng mellom økt vaksinering og færre influensarelaterte dødsfall blant eldre. Analysen er justert for faktorer som at folk lever lengre, og at kraftigere utgaver av influensaviruset herjet på 90-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.