Momsgrensa

Valg av feil nettbutikk gir gebyrstraff

Her blir det fortsatt en 350-kronersgrense - også etter 1. april.

NETTHANDEL: Velger du "feil" nettbutikk etter 1. april, må du betale et gebyr på 149 kroner. Foto: NTB Scanpix
NETTHANDEL: Velger du "feil" nettbutikk etter 1. april, må du betale et gebyr på 149 kroner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reglene for netthandel fra utlandet er i endring, og allerede 1. januar i år ble det innført nye regler om du handler mat og drikke fra utlandet.

1. april endres også reglene for andre varer, som klær og sko. Da forsvinner den såkalte 350-kronersgrensa, og du betaler moms fra første krone. Samtidig blir det tollfritak opptil 3.000 kroner.

En ny ordning skal sørge for at nettbutikken inkluderer moms i prisen du betaler for varen, på vegne av norske myndigheter.

Velger du derimot en nettbutikk som ikke er registrert i denne ordningen, kan det koste deg et ekstra gebyr på 149 kroner, om du kjøper noe som koster over 350 kroner.

Fortsatt «350-kronersgrense»

I en overgangsperiode er det nemlig fortsatt en slags «350-kronersgrense».

Skatteetaten skriver på sine nettsider at for å unngå problemet med opphopning av pakker på grensen, vil varer med en verdi under 350 kroner ikke bli stoppet og sjekket for skatter og avgifter i denne overgangsperioden.

Det kan gjøres tilfeldige kontroller av pakker som har en verdi på under 350 kroner - og som ikke er registrert i Skatteetatens ordning, som kan føre til betaling av moms, bekrefter Skatteetaten.

- Overgangsordningen er satt av Finansdepartementet, og gjelder så lenge departementet bestemmer. Det er riktig at hensikten er at varer ikke skal hoper seg opp på grensen i innfasingsperioden, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ernst Larsen i Skatteetaten til Dinside.

- Kan en slik kontroll føre til utgifter for kunden som har bestilt pakken?

- Ja. Varer som ikke ilegges mva ved salget, skal i utgangspunktet ilegges mva ved innførsel til Norge. Når kunder handler i nettbutikker som ikke er registrert i VOEC-ordningen etter 1. april, og dette oppdages i rutinekontroll, kan man risikere at varen ilegges mva, og eventuelt fortollingsgebyr til transportøren, ved innførsel, sier Larsen.

Gebyrstraff på pakker over 350 kroner

Kjøper man derimot en vare som koster over 350 kroner fra en ikke-registrert nettbutikk, må man betale et fortollingsgebyr til Posten.

Dette gebyret er på 149 kroner.

- Når det gjelder varer med verdi mellom 350 - 3.000 kroner så blir det et fortollingsgebyr for sendinger som kommer fra tilbydere som ikke har startet å ta inn merverdiavgift for varene. Posten må gjøre det fordi vi er pålagt å gjøre det, forklarer Kenneth Pettersen i Posten til Dinside.

Fortollingsgebyret har ikke noe med toll å gjøre, som navnet indikerer, men med innkreving av moms.

- Fortollingsgebyret skal dekke Postens kostnader ved å kreve inn merverdiavgift, forklarer Pettersen.

Her må du handle for å unngå gebyr

For å unngå dette fortollingsgebyret må du altså handle fra nettbutikker som er registrert i Skatteetatens ordning. Oversikten over hvilke nettbutikker dette gjelder blir lagt ut på Skatteetatens nettsider når ordningen trer i kraft 1. april, opplyser Skatteetaten til Dinside.

Altså må du som forbruker vente til 1. april for å få en oversikt over hvilke nettbutikker du kan handle i om du vil slippe fortollingsgebyret på 149 kroner.

- Vi er i direkte dialog med de største nettbutikkene for å få dem under ordningen, og noen av dem har allerede registrert seg, sier Ernst Larsen i Skatteetaten.

I tillegg kan de som allerede var registrert i ordningen for elektroniske tjenester bruke samme registrering for denne ordningen, forteller Larsen.

Det skal være cirka 400 aktører som er registrert i ordningen for elektroniske tjenester, ifølge Skatteetaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer