Valg av spareform til barna?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hei!

Har tenkt å opprette konto for barna, vil f.eks.sette inn barnetrygd og bursdagspenger.

Kontoen skal ikke "brukes", pengene skal spares og barnet skal få dem når det blir ca.18-20 år eller ved behov. Så nå lurer jeg på hva som er lurt å gjøre, opprette kontoen i barnets eller foreldrenes navn?

Dersom man oppretter en konto i barnets navn vil han ha formue når han engang skal begynne å studere. Ødelegger det muligheten til lån eller stipend?

Dersom kontoen opprettes i foreldrenes navn vil det da være slik at det må betales arveavgift av pengene som foreldrene senere gir barnet fra denne kontoen?

Håper på svar, på forhånd takk!

Mvh

XXX

Dr. Krone:

Hei.

Barns formue og inntekt skal uansett skattlegges sammen med foreldrene frem til barnet er 16 år. I denne perioden er det derfor ingen vesentlige forskjeller.

Å spare i barnets navn


Når sparebeløpet overstiger et visst beløp (tror det er 70/75.000 kroner) vil overformynderiet kobles inn, og kan legge seg opp i hvordan pengene skal forvaltes. Mange synes det er en ulempe - da pengene vil føles "låst".

Har barnet nettoformue vil det også få redusert ved søknad om stipend og lån fra Lånekassen.

Lånekassens nettsider sier: "Fribeløpet for formue er 198.000 kroner for enslig søker og 380.000 kroner for gift søker og søker som er samboer med felles barn. Ved formue over grensene blir stipendene redusert med to prosent per måned for enslig søker, og med en prosent per måned for gift søker og søker som er samboer med felles barn."

Når kontoen står i foreldrenes navn

Pengene vil da kunne disponeres langt enklere, og du vil slippe hindringen overfor lånekassa.

Minuset er at det kan utløse arveavgift når sparebeløpet overføres til barnet - forutsatt at beløpet er høyere enn arveavgiftssatsene.

For å unngå arveavgiften velger mange å gi regelmessige småbeløp, i stedet for å overføre pengene samlet Trikset er altså å gi småbeløp som regelmessig understøttelse til barnet under dets utdanning. Nøyaktig hvor grensen for disse beløpene går er litt uklare - jeg ville kontaktet Skattebetalerforeningen for nærmere presisering.

Et annet minus ved å sette spare i foreldrenes navn er risikoen for at barnets midler skal gå inn i boet ved en eventuell skilsmisse.

Mvh

Dr. Krone

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer