Valium fyller 40

Pillen som er blitt et kulturelt fenomen og har inspirert til bøker som "Valley og The Dolls" og Rolling Stones-låta "Mother's Little Helper" fyller 40 denne helgen.

Publisert
Sist oppdatert

15. november 1963 godkjente de amerikanske helsemyndighetene Valium, som var legemiddelfirmaet Roches store gjennombrudd. I år feirer Roche også 95-års dagen for oppfinneren av den beroligende pillen, doktor Leo Sternbach.

Forskeren kommer fremdeles innom kontoret Roche holder ham med ved det amerikanske hovedkvarteret i New Jersey, til tross for at han etter å ha utviklet medisinen som har tjent inn milliarder av dollar egentlig ikke trenger å jobbe noe mer i laboratoriet eller noe annet sted.

- Men jeg elsker å jobbe på labben og utvikle nye sammensetninger, fortalte Sternbach til Reuters Health i et jubileumsintervju.

Hadde det ikke vært for de forutseende sjefene i Rouche kan det hende Valium aldri hadde blitt utviklet. Rundt 1940 sendte det sveitsiske selskapet en del jødiske ansatte og deres familier, inkludert Sternbach, til USA i tilfelle Sveits ble invadert av nazistene.

Sternbach trengte også å overtales. Han trodde først molekylet han studerte ikke var særlig lovende og la det på hyllen, men en dag ga han det en sjanse til. Og takk for det. Etter å ha testet det på forsøksdyr var Valium født.

- De (dyrene) sovnet, og de døde ikke når vi ga dem store doser, sier Sternbach, som også gjorde forsøk på seg selv.

- Jeg prøvde forholdsvis kraftige doser av forskjellige ting, og en dag ringte de min kone for å be henne hente meg. Da var jeg delvis bevisstløs, sier han.

Forskningsmetodene var ikke så avanserte på den tiden.

- Nå har vi datamodelering, simulering, molekulærbiologi, cellebiologi og mye annet, sier Roughe’s forskningsleder Louis Renzetti, en av de mange forskerne Sternbach har rekruttert og lært opp i selskapet.

- Doktor Sternbach er veldig skarp, og han kunne se hva som måtte forandres i en struktur for å gi den egenskapene som gjør den til en medisin, sier han.

I 1973 traff Valium salgstoppen med 230 millioner dollar, noe som på den tiden var kjempeomsetning. Med alle de nye antidepressivene og beroligende midlene som har kommet på markedet de siste tiårene var fjorårets salg mindre enn halvparten av beløpet fra 1973.

Å utvikle en like stor bestselger som Valium i disse dager er ikke like enkelt som det var for 40 år siden, men Sternbach sier det er en enkel kur for forsknings- og utviklingsnærvøsiteten de fleste store legemiddelselskapene lider av i dag.

- Mitt råd er å aldri gi opp.

De store legemiddelfirmaene vil nok fortelle deg at det ikke er mangel på innsats som har ført til få nye Sternbach-lignende suksesser. Det er blitt mye vanskeligere å finne sammensetninger som virker på nye måter.

Men Valium har ikke vært helt uten ulemper for Roche. Medisinen ble ganske kontroversiell fordi mange ble avhengige av den.

Ironisk nok lot aldri Sternbachs kone aldri mannen sin bruke Valium etter episoden i laboratoriet da han nesten ble slått bevisstløs etter en overdose av en eksperimentell medisin.

Mozon.no, 15.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer