Valium fyller 40

Pillen som er blitt et kulturelt fenomen og har inspirert til bøker som "Valley og The Dolls" og Rolling Stones-låta "Mother's Little Helper" fyller 40 denne helgen.

Publisert
Sist oppdatert

15. november 1963 godkjente de amerikanske helsemyndighetene Valium, som var legemiddelfirmaet Roches store gjennombrudd. I år feirer Roche også 95-års dagen for oppfinneren av den beroligende pillen, doktor Leo Sternbach.

Forskeren kommer fremdeles innom kontoret Roche holder ham med ved det amerikanske hovedkvarteret i New Jersey, til tross for at han etter å ha utviklet medisinen som har tjent inn milliarder av dollar egentlig ikke trenger å jobbe noe mer i laboratoriet eller noe annet sted.

- Men jeg elsker å jobbe på labben og utvikle nye sammensetninger, fortalte Sternbach til Reuters Health i et jubileumsintervju.

Hadde det ikke vært for de forutseende sjefene i Rouche kan det hende Valium aldri hadde blitt utviklet. Rundt 1940 sendte det sveitsiske selskapet en del jødiske ansatte og deres familier, inkludert Sternbach, til USA i tilfelle Sveits ble invadert av nazistene.

Sternbach trengte også å overtales. Han trodde først molekylet han studerte ikke var særlig lovende og la det på hyllen, men en dag ga han det en sjanse til. Og takk for det. Etter å ha testet det på forsøksdyr var Valium født.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer